Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mammut Mexico fælde

Steinalderfolk drev mammuter i dødsfeller

Funnet av to feller fylt med mammutknokler beviser for første gang at mennesket aktivt jaktet på forhistoriens mammuter.

HO/AFP/RITZAU SCANPIX

For ca. 15.000 år siden la en gruppe forhistoriske mennesker en lumsk felle som sikret dem uante mengder med kjøtt. Det viser en sensasjonell oppdagelse nær byen Tultepec i Mexico.

Her har arkeologer gravd ut to store jordhull fylt med hundrevis av knokler fra mammuter, forhistoriske kjempeelefanter. Ifølge ekspertene er det snakk om mammut-feller laget av mennesker.

“Oppdagelsen forandrer alt det vi hittil har trodd om forholdet mellom grupper av jeger-samlere og disse enorme planteeterne”, uttaler Pedro Francisco Sánchez Nava fra Mexicos Nasjonale institutt for antropologi og historie (INAH).

Jegere drev gigantene i døden

I de to hullene lå det 824 knokler fra minst 14 mammuter. Ifølge arkeologene er fellene, som er 1,7 m dype og 25 m i diameter, uten tvil gravd ut av mennesker.

Forskerne antar at grupper på 20-30 jegere med fakler og kjepper drev kjempedyrene frem mot fellene. Når en mammut falt ned i ett av hullene, som med sine loddrette sider var umulige å komme ut av, ble de drept. På flere av knoklene har arkeologene funnet merker etter partering.

Første bevis på aktiv mammut-jakt

Ifølge forskerne er det første gang de har funnet beviser på at steinalderens mennesker aktivt jaktet på mammuter.

Fram til nå har man trodd at kjempene kun sto på forhistoriens menyer hvis de f.eks. hadde satt seg fast i myrer eller lignende.

Mammutene, som kunne veie opp mot åtte tonn, døde ut for ca. 4300 år siden. I de to meksikanske fellene fant forskerne også rester av en forhistorisk kamel og hest som i likhet med mammutene er utdødd.

Arkeologene vil nå undersøke om det finnes flere lignende feller i området.

Les også:

Mælk, Tollense, bronzealder
Arkeologi

3200 år gamle knokler vitner om melkens seiersmarsj

2 minutter
Hare England guddom
Arkeologi

Oldtidsbriter tilba høns og harer

2 minutter
Arkeologi

SJOKK: Irsk konge hadde sex med sin søster

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul