Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Steinaldermat hadde masse karbohydrater

Allerede for 170.000 år siden sto ristede rotfrukter på steinaldermenneskets meny. Det viser et oppsiktsvekkende funn som motsier populære utlegninger av hva paleo-kost egentlig er.

Lynn Wadley & Shutterstock

Ekte paleo-kost som den hulemenn og -kvinner spiste var full av karbohydrater. Det viser et bemerkelsesverdig funn av 170.000 år gamle, ristede rotfrukter i Sør-Afrika.

Oppdagelsen tyder på at dagens “paleo-kost”, som så vidt mulig unngår matvarer med stivelse og karbohydrater, ikke stemmer overens med virkeligheten.
“Jeg er redd paleo-dietten rett og slett er misvisende”, sier professor Lynn Wadley, som står bak oppdagelsen.

Hittil eldste funn av ristede rotfrukter

Funnet ble gjort i den kjente sør-afrikanske hulen Border Cave. Her fant forskere fra University of the Witwatersrand de forkullede restene av 55 røtter fra planten Hypoxis angustifolia, som er i familie med den såkalte afrikanske poteten og er full av karbohydrater.

Ifølge forskerne ble røttene i sin tid lagt på glødende kull for å bli grillet, men en del forsvant i asken og ble derfor bevart. Det er det hittil eldste funnet av ristede rotfrukter.

“Ekte paleo-kost” var variert

Den store mengden tyder på at rotfrukter var en fast del av våre forfedres kost. Det er da heller ikke første gang at arkeologiske funn motsier populære utlegninger om hva paleo-kost opprinnelig besto av.

Ifølge Lynn Wadley gir rotfunnet god mening, for bare menneskets hjerne krever minst 100 g karbohydrater daglig for å fungere: “En balansert, sunn kost med en kombinasjon av tilberedte karbohydrater og protein – den “ekte” paleo-kosten – økte menneskets styrke og utholdenhet”.

Les også:

Allensbach galge Bodensee
Arkeologi

Makabert funn: Bakbundet mann gravd ut ved galge

2 minutter
Vandaler skat Polen
Arkeologi

Fryktet barbarstamme etterlot seg enorm myntskatt

2 minutter
Arkeologi

Steinalderens mennesker hadde flust med kobber

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul