Steintavle beskriver uhyre fra oldtiden

Arkeologer i Tyrkia har funnet en steintavle skrevet av en trollmann for 2800 år siden. Den beskriver hvordan man fanger et monster som kan lage ild.

Steintavlen ble funnet i det arkeologene mener var et religiøst alter.

En 2800 år gammel besvergelse skrevet på arameisk er funnet i det sørlige Tyrkia, der kongeriket Sam'al lå i oldtiden. Besvergelsen skulle brukes mot et uhyre som ­i teksten ble kalt en fortærer som var i stand til å skape “ild”.

Tekst slår rekord

Ifølge arkeologer fra Chicago University stammer teksten fra 850-800 f.Kr., og det gjør den til den eldste arameiske teksten som noen gang er funnet.

Besvergelsen er angivelig skrevet av trollmannen “Rahim, sønn av Shadadan”, og den forteller hvordan blodet fra en fortærer skal brukes til å helbrede de som var truffet av “ilden” dens. Det står ikke klart om blodet skulle drikkes eller smøres på kroppen.

Monster var en skorpion

Rahims besvergelse er skrevet på en beholder som tidligere har inneholdt kosmetikk. Utover selve besvergelsen ses også ­flere innrissede illustrasjoner på beholderen. En dem forestiller en skorpion, og arkeologene mener derfor at fortæren var en skorpion – ordet “ild” er en beskrivelse av smertene ved å bli stukket av den giftige brodden.

Det sørlige Tyrkia er den dag i dag plaget av skorpioner. Få dager etter funnet av besvergelsen ble en av utgraverne stukket og måtte ha øyeblikkelig førstehjelp.