Storbritannias Tutankhamon funnet bak en Aldi

En liten høyde bak et Aldi-supermarked viste seg å romme et 1400 år gammelt gravkammer fylt med overdådige gjenstander. Arkeologene er over seg av begeistring.

Arkeologene har møysommelig gravd ut i årevis og undersøkt funnene vha. høyteknologiske redskaper.

Begeistrede britiske arkeologer har offentliggjort funnet av det kanskje mest imponerende gravkammeret i England. Kammeret er datert til årene 575-605 e.Kr. og inneholder gjenstander importert fra hele verden.

Gravgaver kom fra hele verden

Graven, som den lille forhøyningen på en gressplen ved Aldi-butikken i Prittlewell (grevskapet Essex) hadde dekket ganske godt, ble oppdaget i 2003. Arkeologer fra Museum of London Archaeology (MOLA) kastet seg over oppgaven, og etter flere år med utgravninger er det klart at de har åpnet graven til en angelsaksisk prins.

Kammeret hadde i århundrenes løp kollapset, og jorden hadde ødelagt mesteparten av det organiske materialet. Men jorden hadde også sikret at alt annet var nøyaktig slik det var da kammeret ble forseglet: Omhyggelig arrangerte gullmynter, glass og drikkebegre importert fra Syria.

Det var også rester etter en lyre pyntet med almandin - edelstein fra enten India eller Sri Lanka.

“Dette er vår versjon av Tutankhamons grav”, forteller forskningsleder i MOLA, Sophie Jackson.

Prins var kristen angelsakser

Forskerne vet ikke med sikkerhet hvem graven tilhører. Deres beste tips er prins Saexa - bror til Sæberht, som regjerte Essex fra 604 til 616.

Sæberht er kjent som den første øst-engelske kongen som konverterte til kristendommen, og blant gravgavene finnes også spor av den kristne troen: Det er bl.a. gullkors i kisten, plassert der den dødes ansikt engang lå.

Dermed er graven også det tidligste eksempel på en kongelig, kristen begravelse i England.

Kong Æthelberht ga misjonæren Augustin midler til å bygge en stor kirke i Canterbury.