Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinnens grav ble funnet i 2017 og har blitt grundig analysert i løpet av de siste to årene. De to gravene for en keltisk kriger og en rik kvinne tyder på at det har vært en markert overklasse i området.

Kultur - Arkeologi

Storslått grav fra jernalderen ­tilhører keltisk powerkvinne

En usedvanlig flott grav for en keltisk kvinne er funnet i Sveits. Hun var antakelig en av områdets mektigste personer.

Under utgravninger til en gymnastikksal på en skole i Zürich fant sveitsiske arkeologer i 2017 en rikt utsmykket grav som tilhørte en keltisk kvinne. Etter to års ­undersøkelser med den nyeste teknologien er arkeologene i stand til å gi et usedvanlig detaljert bilde av den 2200 år gamle kvinnens liv.

Kelterkvinne elsket honning

Analyser av kvinnens gravgaver viser at hun døde mellom 200-250 f.Kr. Det er også foretatt strontiumisotop-analyser av knoklene som viser at hun var en lokal kvinne som sannsynligvis vokste opp nær Limmat-elven, som i dag renner gjennom Zürich.

Hun var rundt 40 år gammel da hun døde, og knoklene hennes viser ingen tegn på hardt fysisk arbeid. Tennene har til gjengjeld mange tegn på forråtnelse og forteller forskerne at hun nøt mat og drikke som var søtet med honning.

Kvinnen var stedt til hvile med et utall smykker og andre gravgaver. Det tyder på at hun var rik og en kvinne med autoritet.

Klikk deg inn på kvinnens grav for å lære mer om hvilke gravgaver hun fikk med seg inn i det neste liv:

Romerne grunnla ikke Zürich

Zürich er kjent for sine mange middelalderfunn, men kun én annen jernaldergrav er funnet i byen. Den inneholdt en rik kriger begravet med sverd, skjold og lanse.

Da analyser av hans knokler viste at også han døde rundt år 200 f.Kr. og graven hans lå bare 80 meter unna kvinnens, spekulerer arkeologene på om de to kan ha kjent hverandre.

I mange år har forskerne trodd at Zürich ble grunnlagt av romerne. Kvinnens grav er nok et bevis på at kelterne slo seg ned her flere hundre år før romernes første bebyggelse rundt år 15 f.Kr

Les også:

Om historienet.no

VINN KJEMPESTOR TAJ MAHAL i LEGO

1 minutt
Hverdagsliv

Råsterk bore-/skrumaskin til spottpris

2 minutter
Skattejakt

To land vil finne vrak med mega-skatt om bord

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul