Storslått grav fra jernalderen ­tilhører keltisk powerkvinne

En usedvanlig flott grav for en keltisk kvinne er funnet i Sveits. Hun var antakelig en av områdets mektigste personer.

Kvinnens grav ble funnet i 2017 og har blitt grundig analysert i løpet av de siste to årene. De to gravene for en keltisk kriger og en rik kvinne tyder på at det har vært en markert overklasse i området.

Under utgravninger til en gymnastikksal på en skole i Zürich fant sveitsiske arkeologer i 2017 en rikt utsmykket grav som tilhørte en keltisk kvinne. Etter to års ­undersøkelser med den nyeste teknologien er arkeologene i stand til å gi et usedvanlig detaljert bilde av den 2200 år gamle kvinnens liv.

Kelterkvinne elsket honning

Analyser av kvinnens gravgaver viser at hun døde mellom 200-250 f.Kr. Det er også foretatt strontiumisotop-analyser av knoklene som viser at hun var en lokal kvinne som sannsynligvis vokste opp nær Limmat-elven, som i dag renner gjennom Zürich.

Hun var rundt 40 år gammel da hun døde, og knoklene hennes viser ingen tegn på hardt fysisk arbeid. Tennene har til gjengjeld mange tegn på forråtnelse og forteller forskerne at hun nøt mat og drikke som var søtet med honning.

Kvinnen var stedt til hvile med et utall smykker og andre gravgaver. Det tyder på at hun var rik og en kvinne med autoritet.

Klikk deg inn på kvinnens grav for å lære mer om hvilke gravgaver hun fikk med seg inn i det neste liv:

©

Klærne var av skinn og ull

Fragmenter av tekstiler, pels og lær i kisten indikerer at kvinnen ble begravd i en kjole av fin ull. I tillegg til kjolen var hun pakket inn i tykke ulne klær og lagt på et kuskinn.

Halskjede satt fast med brosjer

Arkeologene var spesielt interessert i kvinnens halskjede, som var pyntet med perler av farget glass og rav. Det var nemlig festet til klærne hennes under likkledet med nåler som satt i spenn på en krok, akkurat som en brosje.

Trestamme fungerte som kiste

Kvinnen ble funnet i en stor, uthulet trestamme. Denne formen for kister er særlig kjent fra Nord-Europa og ble brukt helt opp i middelalderen. En av de mest berømte huset etter sigende kong Arthur og ble funnet av engelske munker i 1191.

Romerne grunnla ikke Zürich

Zürich er kjent for sine mange middelalderfunn, men kun én annen jernaldergrav er funnet i byen. Den inneholdt en rik kriger begravet med sverd, skjold og lanse.

Da analyser av hans knokler viste at også han døde rundt år 200 f.Kr. og graven hans lå bare 80 meter unna kvinnens, spekulerer arkeologene på om de to kan ha kjent hverandre.

I mange år har forskerne trodd at Zürich ble grunnlagt av romerne. Kvinnens grav er nok et bevis på at kelterne slo seg ned her flere hundre år før romernes første bebyggelse rundt år 15 f.Kr