Stort dansk krigsskip ­funnet i Kattegat

Et pinlig forlis i 1780 betydde at det danske linjeskipet Printz Friderichs skjebne ble hemmeligholdt i årevis. Nå har en gruppe erfarne dykkere endelig lokalisert det.

Denne svært detaljerte skipsmodellen av Printz Friderich har tatt ti år å bygge.

Etter å ha søkt i mer enn ti år har dykkerne som kaller seg Undervannsgruppen funnet restene av det forliste linjeskipet Printz Friderich. Skipet var den danske marinens stolthet i slutten av 1700-tallet, men gikk på Kobbergrunnen utenfor øya Læsø den 29. september 1780. Det forliste i løpet av de neste tre dagene.

Som følge av en større redningsaksjon mistet bare 6-8 av de i alt 667 besetningsmedlemmene livet. Senere ble forliset hemmeligholdt, da skipet med sine 70 kanoner representerte rundt fem prosent av den danske flåtestyrken, og admiralitetet ønsket ikke at blant annet Storbritannia skulle få nyss om det store tapet.

En drøm som går i oppfyllelse

Etter å ha brukt over 200 dykk og gjennomsøkt mer enn 104 km2 av havbunnen i Kattegat med sonar og magnetisk måleutstyr er det 52 meter lange skipet nå endelig funnet igjen. For de danske dykkerne er det en drøm som har gått i oppfyllelse:

“Det er kjempestort. Jeg har dykket i 45 år og har både funnet ubåter og gamle seilskip, og det er det største jeg har opplevd, fordi det har ligget glemt på havbunnen, og nå kommer historien opp til overflaten,” forteller Kim Schmidt fra Undervannsgruppen.

Video

Flere våpen på lur

Skipsvraket er svært medtatt etter å ha ligget i over 200 år på havets bunn, men gruppen vil i samarbeid med Læsø Museum søke penger til å få hevet effekter fra skipet opp fra havbunnen.

Dykkerne har allerede berget blant annet muskettkuler og kårdeskjefter i messing, men det ligger trolig kanoner og andre våpen under sanden.