Stort Odintempel gravd opp i kjent vikingområde
Etter et tips fra amatørarkeologer har restene av et oldtidstempel dukket opp under et jorde nær Ribe i Danmark. Funnet kalles et av de viktigste noen gang.
Danske arkeologer har for første gang gravd ut restene av et norrønt tempel. Den sensasjonelle oppdagelsen kalles allerede “et av de viktigste jernalderfunnene i Danmark” av museumsinspektør og utgravningsleder Lars Grundvad.
De første sporene etter tempelet dukket opp i februar 2018, da detektorene i “Team Rainbow Power” undersøkte et jorde på Jylland med metalldetektorer.
Samme gruppe hadde to år tidligere oppdaget Fæstedskatten – den hittil største vikinggullskatten i Danmark – rundt en kilometer fra stedet der metalldetektorene nå begynte å gi lyd.
Ti lansespisser og et spyd dukket opp av jorden. Derfor kontaktet gruppen et lokalt museum, som iverksatte en arkeologisk undersøkelse.
Klikk på tegningen og se hva arkeologene har funnet:
Konstruksjonen minner om svensk vikingtempel
Utgravningen avslørte et vell av gjenstander. Mer enn 50 lanser og spyd, to bukkede sverd og små hauger av gull. Alle gjenstander var plassert i restene av en bygning, som ifølge arkeologene trolig fungerte som et stort tempel i jernalderen – nærmere bestemt fra rundt 150 til 450 e.Kr.
Tempelets konstruksjon og måten lansene er stukket i jorden rundt to bærende stolpene, minner mye om det store svenske jernaldertempelet i Uppåkra ved Lund.
Våpen ble ofret til Odin
De fleste lansene og spydene fra Fæsted har blitt brent – sannsynligvis som ofringer. Og fordi Odin ofte symbolsk settes i forbindelse med stikkvåpen, tyder mye på at tempelet var viet til ham.
Arkeologene regner med at utgravningen vil fortsette i flere år til.