Martin Mejia/AP/Ritzau Scanpix
Mumie Peru

Studenter finner mumie på søppelfylling

Arkeologiske skatter kan ligge begravet på de mest uventede steder. På en søppelfylling i Lima har en gruppe peruanske arkeologistudenter nettopp funnet en mumie som fikk en grusom død for ca. 3000 år siden.

Arkeologistudenter fra Universidad Nacional Mayor de San Marcos i Lima, Peru, har gjort en oppdagelse langt utenom det vanlige på en av byens søppelfyllinger.

Etter å ha fjernet rundt åtte tonn søppel gravde studentene ut en stor hårdusk, som viste seg å sitte på de jordiske levningene av en mumifisert mann.

Ifølge arkeologene var den avdøde en del av manchay-kulturen som levde i området rundt det moderne Lima mellom 1500 og 1000 f.Kr.

Mumien var pakket inn i et likklede av bomull og plantefibre og var gravlagt i ruinene av en U-formet bygning, som også var skjult under avfallet.

Manchay-kulturen var kjent for nettopp å bygge U-formede templer som vendte mot soloppgangen.

VIDEO: Se utgravingen av mumien

Video

Mumien var et offer til gudene

Under byggingen av templene sine gjennomførte manchayene tallrike religiøse seremonier, hvor de blant annet ofret til gudene for å få dem til å beskytte den nye bygningen mot jordskjelv, flom og andre naturkatastrofer.

Vanligvis tilbød manchayene mat, drikke, edelstener og verdifulle metaller til gudene sine, men noen ganger ofret prestene også mennesker.

Ifølge arkeolog Miguel Aguilar, som deltok i utgravningen, var den mumifiserte mannen fra søppelfyllingen gravlagt på en måte som antyder at han hadde blitt «ofret under den siste fasen av byggingen av dette tempelet» for rundt 3000 år siden.

I mannens grav fant studentene også rester av plantefrø, mais, kokablader og konkylier, og forskerne håper at nærmere undersøkelser av graven kan fortelle mer om machayenes ritualer.