Sunket egyptisk tempel er fylt med skatter

En av det gamle Egypts viktigste byer ble funnet i år 2000, 45 meter under havets overflate. Byen er fortsatt en gullgruve for dykkende arkeologer, som nylig gjorde ett av sine største funn noensinne.

De store steinsøylene fra tempelet er bygget i ­klassisk gresk stil.

Under utforskningen av den sunkne egyptiske byen Heraklion har dykkere funnet et tempel som er en gullgruve av gjenstander, bl.a. smykker, mynter og deler av en båt som sannsynligvis har vært brukt i egyptiske seremonier.

Storby sank i havet

Heraklion – som er navngitt etter den greske sagnhelten Herakles – var en pulserende storby som lå ved Nilen i det nordlige Egypt.

Men fra 200 f.Kr. begynte byen å bli rammet av tsunamier og stigende vannstand som førte til oversvømmelser og gjorde byens fundament ustabilt. Rundt 700 e.Kr. lå hele den tidligere storbyen under vann.

Arkeologene har bl.a. funnet denne flotte øreringen i gull.

Templer og skatter funnet under havbunnen

Nå ligger Heraklion 45 meter under havoverflaten, men har - siden den ble gjenoppdaget av arkeologer i 2000 - budt på et vell av flotte funn. I løpet av de to månedene de siste utgravningene varte begynte arkeologene å skanne havbunnen for å finne ut hva som lå begravd under den.

Her fant de det de regner med har vært et religiøst område med steinsøyler fra et stort egyptisk tempel, samt et mindre gresk tempel ikke langt unna. Det har sannsynligvis vært brukt av greske turister eller innflyttere.

Det var også flotte smykker i gull og edelsten, samt restene av en egyptisk båt som har vært omlag 13 meter lang og 5 meter bred og som ifølge arkeologene har vært tilknyttet et av templene.