Willy Stöwer/Library of Congress

Titanics hjelper funnet med ny enestående teknikk

Skipet som forgjeves advarte Titanic mot isfjell, er funnet takket være ny teknikk. Og det selv om damperen ligger på havbunnen og ingen dykkere har vært nede for å identifisere henne.

Den 15. april 1912 mottok Titanics telegrafist en advarsel. Frakteskipet S/S Mesaba hadde observert store isfjell i det vestlige Atlanterhavet, som luksusskipet hadde kurs mot.

Advarselen nådde imidlertid aldri frem til den ansvarshavende offiseren på Titanics bro – og snart etter inntraff skipskatastrofen som ingen den gang trodde kunne skje.

Fra 1898 til 1918 seilte dampskipet S/S Mesaba på Atlanterhavet.

© Public domain

S/S. Mesaba fortsatte som handelsskip til det i 1918 ble senket av en tysk torpedo under 1. verdenskrig – 20 besetningsmedlemmer døde.

Nå har et team marinarkeologer fra Bangor University i Wales funnet vraket av skipet som forgjeves prøvde å hjelpe Titanic.

Billig utforskning lover godt

Det spesielle funnet skyldes en forbedret utgave av en såkalt multibeam sonar som University of Bangors ekspedisjonsskip, Prince Madog, er utstyrt med.

Den nye sonaren skannet et 19 000 kvadratkilometer stort område av Irskesjøen. Her lå det 273 vrak, og ut fra detaljene kunne S/S Mesaba identifiseres.

© University of Bangor

Den såkalte flerstrålesonaren bruker flere forskjellige ekkolodd til å lage en detaljert gjengivelse av havbunnen.

«Tidligere ville vi bare ha vært i stand til å dykke ned til noen få vrak hvert år – for visuelt å identifisere dem. Prins Madogs unike sonarsystem gir oss en billigere måte å undersøke vrakene på. Vi kan holde dette opp mot den historiske informasjonen uten dyre fysiske dykk til hvert vrak», forklarer dr. Innes McCartney, som deltar i sonar-studiene ved University of Bangor.