Søren Dybdal Jensen
Tollundmannen rekonstruksjon moselik

Tollundmannen gjenoppstår: Slik så han ut i virkeligheten

Se bildene: HISTORIE kan i samarbeid med Silkeborg Museum avsløre den nyeste rekonstruksjonen av Tollundmannen slik han så ut i levende live. Selv forskerne er imponert over resultatet.

Nå kan man for første gang møte verdens best bevarte myrlik ansikt til ansikt og i full figur. I anledning 70-årsjubileet for oppdagelsen av Tollundmannen har Silkeborg Museum fått nederlandske eksperter innen rekonstruksjon til å gjenopplive myrmannen i detalj helt ned til den enkelte fotvorten. Resultatet er imponerende – og overraskende.

“Faktum er jo at selv om han i utstillingsvinduet ser ut som om han kunne våkne når som helst, så har han sett annerledes ut i det virkelige liv,” forklarer en begeistret Ole Nielsen.

Tollundmannen Silkeborg utstilling

Tollundmannen ble hengt rundt 400 f.Kr. I 1950 fant torvgravere det godt bevarte liket i myrområdet Bjældskovdal ved Silkeborg.

© Niels-Peter Granzow Busch

Han er direktør for Silkeborg Museum og har fulgt rekonstruksjonsprosessen helt fra begynnelsen. Men også han ble forbløffet da øynene ble satt i modellen som noe av det siste.

"Da var det som om han var slått på. Jeg tenkte at han godt kunne være en vennlig nabo.”

Bak rekonstruksjonen står de berømte Kennis-brødrene, som i studioet hjemme i Nederland har stått bak rekonstruksjonene av bl.a. ismannen Ötzi og hominiden Lucy. Brødrene har hatt fordel av at Tollundmannen er så godt bevart.

“Vi kan til og med si hvilke rynker han har hatt i ansiktet”, forklarer Ole Nielsen.

På den annen side er øyenfargen basert på gjetninger: “Han kan like gjerne ha hatt brune øyne”, innrømmer Ole Nielsen.

Museumsdirektøren forteller at noe av det som har fascinert ham mest, er modellens ekstremt livaktige detaljer:

“Jeg er veldig imponert over den naturtro huden med kroppshår og det hele. Ansiktsuttrykket er også fantastisk levende. Og så er det jo første gang vi faktisk ser tennene hans.”

Tolleundmannen mosemann Silkeborg

Tollundmannen er spesielt kjent for sitt godt bevarte ansikt, hvor man kan se hver eneste rynke.

© Torsen Weper/HISTORIE

Tollundmannen var så godt som naken da han ble lagt i myren i Bjældskovdal ved Silkeborg for ca. 2400 år siden. Rundt midjen hadde han på seg et belte og på hodet en lue – ingenting annet. Derfor måtte Silkeborg Museum alliere seg med Nationalmuseets eksperter for å velge myrmannens klær.

“Til min store overraskelse viste det seg at den mest sannsynlige påkledningen ville være et slags stort teppe som var viklet rundt kroppen. Den tidens tekstiler egner seg ganske enkelt ikke til å bli skåret i og sydd sammen. Derfor har han på seg et stykke ullstoff som er viklet om kroppen”, forklarer Ole Nielsen.

Utenpå ullstoffet har Tollundmannen fått en pelsjakke som matcher hatten og som ellers var typisk i tidlig jernalder.

Ole Nielsen anslår at gjenoppbyggingen er 80-90 prosent korrekt. Men det betyr ikke at fremtidige undersøkelser av Tollundmannen ikke vil avsløre nye detaljer om den gåtefulle myrmannen på et eller annet tidspunkt.

“Jeg er nesten sikker på at dette ikke er den siste rekonstruksjonen verden får se. Men jeg tror det vil være den siste jeg engasjerer meg i.”