Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix
Ansikter Amazonas-elven

Tørke avslører mystiske steinansikter i Amazonas-elven

I de siste månedene har vannstanden i noen av Amazonas-elvens sideelver sunket med opptil 15 meter, og det har avdekket bemerkelsesverdige arkeologiske funn fra Brasils urbefolkning.

15 meter.

Så mye har vannstanden i Amazonas' sideelver sunket på bare noen få måneder etter at Nord-Brasil har blitt rammet av den verste tørken på hundre år.

I nærheten av storbyen Manaus har den katastrofale tørken imidlertid brakt litt lys inn i mørket.

Her - der elvene Rio Negro og Solimões renner ut i Amazonas - har vannet trukket seg så mye tilbake at arkeologene har oppdaget en rekke helleristninger på en klippe som tidligere sto under vann.

De fleste helleristningene viser menneskeansikter i ulike former, hvorav noen smiler, mens andre har et dystert uttrykk.

"Dette stedet uttrykker følelser og sinnsstemninger - ansiktene er risset inn i stein og har mye til felles med moderne kunst", forteller arkeolog Jaime de Santana Oliveira fra det brasilianske instituttet for nasjonal historie og kunstarv.

De nyoppdagede helleristningene er ikke nøyaktig datert ennå, men ifølge Oliveira stammer ristningene fra før Sør-Amerika ble kolonisert av europeere.

"Ut fra de bevisene vi har for menneskelig aktivitet i området tror vi at de er mellom 1000 og 2000 år gamle", sier arkeologen.

Ansikter Amazonas-elven

De nyoppdagede ansiktene har dukket opp på en klippe som hittil har ligget under vann.

© Suamy Beydoun/Reuters/Ritzau Scanpix

AArkeologene vet fra tidligere funn at landets urbefolkning laget verktøy nettopp i dette området. Det kan hende at det er de samme redskapene som ble brukt til å lage disse helleristningene.

Tørken er verre enn vanlig

Tørke er en gjenganger i Amazonas' klima fra mai til oktober, men årets tørke har vært verre enn vanlig.

Ifølge brasilianske myndigheter skyldes den historiske tørken en kombinasjon av klimaendringer og værfenomenet El Niño, som forårsaker store endringer i temperatur og nedbør i landene rundt Stillehavet.