Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mer enn 300 kubikkmeter grus ble fjernet fra ett eneste rom for å grave frem sarkofagen.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Kultur - Arkeologi

Tre vakre sarkofager funnet i Egypt

Egyptiske myndigheter har offentliggjort resultatet av et stort ­utgravningsarbeid nær Kongenes dal.

Mange måneders utgravningsarbeid ved Egypts gamle regjeringsby Teben har resultert i imponerede funn. Blant annet har to sarkofager dukket opp i den enorme graven med betegnelsen “TT33”.

Graven er med sine mer enn 330 meter lange korridorer større enn mange faraograver. De nyoppdagede sarkofagene stammer fra det 18. dynasti (1550-1292 f.Kr.) – en egyptisk brytningstid med både den kvinnelige faraoen Hatshepsut og kjetterkongen Aknaton.

Den ene sarkofagen ble åpnet med pressen til stede. Heldigvis for de fremmøtte journalistene kom en godt bevart mumie til syne da lokket ble løftet. Undersøkelser har siden vist at det dreier seg om en kvinne som sannsynligvis het Pouya.

Embetsmenn lå mellom farao og dronningen

TT33 er en del av det uthogde gravkomplekset El-Assasif, som ligger mellom Kongenes dal og Dronningenes dal. Mens disse var forbeholdt henholdsvis faraoer og dronninger, ble El-Assasif nær Luxor (Teben) brukt til å bisette høytstående embetsfolk. Kvinnen var derfor sannsynligvis hustru i en familie med tette forbindelser til farao.

I en annen grav i El-Assasif-komplekset har de egyptiske arkeologene funnet enda en sarkofag, som er skåret i svart tre og belagt med gull. Hiero­glyfer i gravkammeret identifiserte den avdøde som ypperstepresten Thaw-Inkhet-If.

Gravstatuetter i hopetall også funnet

Der er også funnet mer enn tusen små gravstatuetter og en rekke masker i det enorme gravkomplekset. Nå skal mumiene undersøkes på laboratorium med blant annet røntgen for å avsløre mer om deres liv og død.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul