“Trollkvinnes” skatteskrin funnet i Pompeii

Skrinet er fylt med små amuletter som skulle gi fruktbarhet og beskytte mot ulykker. Eieren var sannsynligvis en slavekvinne.

De over 100 små amulettene, figurinene og smykkene lå opprinnelig i et treskrin som har råtnet.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

En enestående samling av over 100 småfigurer og amuletter har blitt gravd ut i den romerske byen Pompeii.

De mange gjenstandene ble funnet i restene av et lite treskrin som ifølge Massimo Osanna, Pompeiis arkeologiske direktør, muligens er en “trollkvinnes skatteskrin”.

Det usedvanlige funnet ble gjort i praktvillaen “House of the Garden”, men i den delen av huset som var bebodd av slavene.

Eieren var muligens en slavekvinne

Ifølge Osanna er de mange små amulettene og figurinene laget av bl.a. rav, lær og diverse smykkesteiner.

Men da ingen av dem er i gull, som velstående romere satte mest pris på, vurderer forskerne at samlingen kanskje har tilhørt en av husets kvinnelige slaver:

“Det er gjenstander fra hverdagslivet i kvinnenes verden, og de er ekstraor­dinære fordi de forteller mikro-historier om byens innbyggere som forsøkte å flykte fra vulkanutbruddet”, uttaler Osanna til nyhetsbyrået Ansa.

Troldskrin

Mange av figurinene i skrinet kunne ifølge romersk overtro øke fruktbarheten og bringe hell.

© Cesare Abbate/Epa/Ritzau Scanpix

Amuletter skulle sikre fruktbarhet

I selvsamme villa fant arkeologene i fjor de jordiske levningene av 10 personer, heriblant kvinner og barn som hadde søkt tilflukt i et av villaens soverom da vulkanen Vesuv spydde glohet aske og pimpstein ned over byen.

Ekspertene tror at gjenstandene kan ha tilhørt en av kvinnene og at amulettene ble brukt til ritualer som bl.a. skulle sikre kvinner fruktbarhet og avverge uhell under barnefødsler.

Arkeologene er nå i gang med DNA-undersøkelser som kan fortelle dem om slektskapet mellom de 10 ofrene og eventuelt kaste lys over hvor i verden de opprinnelig kom fra.