Roman Garba & Alžběta Danielisová, CAS
Oman

Tsjekkisk ekspedisjon avdekker «Arabias Stonehenge» i ørkenen

Arkeologer har gjort utallige store funn i en uutforsket del av Omans ørken. Fra mystiske steinsammensetninger til områdets eldste gravmonument – ​​og 300 000 år gamle økser.

I et lite område hittil uutforsket ørken i Omans Duqm-provins har et team av tsjekkiske arkeologer gjort spektakulære funn.

Opp av sanden har det dukket opp restene av 2000 år gamle steinsirkler – såkalte trilliter – som ofte sammenlignes med Storbritannias Stonehenge.

For å datere steinsirklene har arkeologene fått hjelp fra det tsjekkiske vitenskapsakademiet.

«Vi bruker karbon-14-datering og kosmogen radionuklid datering i samarbeid med instituttet for atomfysikk», forklarer arkeolog Roman Garba fra det tsjekkiske vitenskapsakademiet.

Den nye dateringsmetoden måler isotoper fra kosmisk stråling i steinstrukturene og gjør det mulig å datere dem ganske nøyaktig. De mystiske trilittene er mindre enn en meter høye og stablet som små pyramider – formålet deres er fortsatt et mysterium for arkeologene.

Grav Oman

Arkeologene har funnet en 7000 år gammel grav i ørkenen. Den er langt eldre enn noen annen i området.

© Roman Garba, Alžběta Danielisová, Institute of Archaeology of the CAS Prague

Grav vekker begeistring

De har imidlertid funnet mer enn steinsirkler begravd i sanden. Arkeologene har også gravd ut en 7000 år gammel grav, den eldste som noensinne er funnet i området.

«Det vi har funnet her, er unikt for hele den sørlige arabiske halvøya», forklarer Alžběta Danielisová fra det arkeologiske instituttet i Praha. «Man kjenner ikke til noen graver fra bronsealderen eller før denne i denne regionen.»

Som om ikke det var nok, har arkeologene også funnet rester av økser, som de anslår til å være 300 000 år gamle og stamme fra noen av de første menneskene som migrerte ut av Afrika.

Utgravningene i Oman pågår fortsatt og vil sannsynligvis gi mange utrolige funn i årene som kommer.

Oman arkeologiske funn

Arkeologene har funnet steinredskaper som er opp mot 300 000 år gamle, samt klipper med innhugninger som avslører at ørkenen en gang var bebodd.

© Roman Garba, Alžběta Danielisová, Institute of Archaeology of the CAS Prague