Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I 340 år har denne osten ligget på bunnen av havet i en vanntett krukke.

© Lars Einarsson / Kalmar County Museum
Kultur - Arkeologi

Udødelig ost funnet på havets bunn

De håpet å finne diamanter i et gammelt skipsvrak fra Den skånske krig i Østersjøen. I stedet kom dykkerne opp til overflaten med en eldgammel ost.

Dykkerne gjorde et overmodent funn da de nylig undersøkte vraket av det svenske krigsskipet Kronan på vegne av fylkesmuseet i Kalmar – Kalmar läns museum. I en krukke fant de nemlig en 340 år gammel ost.

Kronan sank 1. juni 1676 da en gigantisk eksplosjon rev skipet fra hverandre under Den skånske krig i den sørsvenske skjærgården.

Her har fylkesmuseet i Kalmar siden 1980 undersøkt vraket med jevne mellomrom, men det er første gang man har funnet et meieriprodukt på havets bunn.

En form for roquefort

I årenes løp er mer enn 30 000 verdifulle gjenstander fra Kronan blitt brakt opp til overflaten, blant annet en bronsekanon, diamanter og gullmynter. Der var derfor høye forventninger til årets undersøkelse, men funnet av en vanntett krukke med ost overrasket alle.

Lars Einarsson fra Kalmar läns museum leder utgravningen av skipet, og han forteller at osten har en kraftig og umiskjennelig lukt av gjær. Han mener at det dreier seg om en form for roquefort.

"Jeg synes faktisk at den lukter ganske godt. Men en smaksprøve frister ikke," sier han.

Bevart takket være salt og kulde

Forskerne mener at osten har overlevd på grunn av de kjølige temperaturene og den lave konsentrasjonen av salt i Østersjøen. Dessuten lå osten under et tykt lag bunnfall som har hindret den i å gå i oppløsning.

Osten er nå sendt til det svenske landbruksuniversitetet for å bli undersøkt nærmere, og forskerne håper den kan gi et innblikk i hvordan man laget mat på krigsskip på 1600-tallet.

Les også:

Skibsvrag
Arkeologi

Mysterium på bunnen av Østersjøen

2 minutter
Arkeologi

20 mystiske hull funnet nær Stonehenge

3 minutter
por-Bazjyn, khan, uygurer
Arkeologi

Forskere knekker gåten om mystisk festning

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul