Underjordisk palass overlevde IS' herjinger

Terrorgruppen Den islamske staten (IS) oppdaget aldri et underjordisk palass fullt av arkeologiske skatter da den sprengte et hellig gravsted i luften i den irakiske byen Mosul.

Slik så Yunus' gravsted ut før IS sprengte det i luften.

© Wikipedia

I 2014 sprengte IS en helligdom i luften i den irakiske byen Mosul. Helligdommen var et gravsted for profeten Yunus, som også opptrer i Bibelen som profeten Jonas.

Senere gravde gruppen tunneler under graven i jakten på verdigjenstander.

Men den overså en ting: Et underjordisk, uberørt palass fra 600. f.Kr.

Et fantastisk funn

Nå som den irakiske hæren igjen har kontrollen over Mosul, har arkeologer kommet til byen for å undersøke ruinene IS har etterlatt.

Og her har de funnet det imponerende palasset under Yunus' ramponerte grav.

"Jeg har aldri sett noe lignende," sier professor Eleanor Robson, som er formann for det britiske instituttet for irakiske studier til the Telegraph.

"Det er snakk om uthogde steiner i enorme størrelser, og det er mye mer enn vi forventet å finne. Så IS' ødeleggelser har faktisk ledet oss til et fantastisk funn," sier hun.

I palasset har man funnet et rekke arkeologiske skatter - blant annet en marmorinskripsjon tilhørende Esarhaddon, som var konge under det assyriske imperiet og er kjent for gjenoppbyggingen av Babylon.

Tidligere utgravninger uten resultat

Området under Yunus' grav er undersøkt flere ganger:

I 1852 sto den osmanske guvernøren i Mosul for en utgravning, og det irakiske departementet for antikviteter undersøkte også stedet i 1950-årene.

Men ingen kom altså så langt som IS gjorde.

Palasset og det som befinner seg i det, skal nå gi arkeologene mer kunnskap om Assyria.