Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uredelige museer må levere tilbake stjålne funn

To amerikanske museer har fått det hett rundt ørene. De er blitt dømt til å tilbakelevere tusenvis av stjålne arkeologiske funn.

Farragutful

Det vakte oppsikt da et amerikansk museum i 2019 fikk konfiskert et stjålet fragment av det berømte Gilgamesh-eposet – verdens første litterære mesterverk.

Fragmentet var blitt stjålet og smuglet ut av Irak. Inndragningen førte til en nærmere undersøkelse av hva Museum of the Bible i Washington, D.C. ellers hadde skaffet seg siden grunnleggelsen i 2017.

Nå har historien tatt en dreining til det verre for museet. Retten har igjen talt, og denne gangen pålegges bibelmuseet å utlevere ikke færre enn 12.000 oldtidsfunn.

De fleste gjenstandene ble smuglet ut av Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003, da flere irakiske museer og private samlinger ble plyndret – og solgt til bibelmuseet av skrupelløse mellommenn.

Museet må bl.a. utlevere unike leirtavler med kileskrift fra oldtiden.

© United States District Court for the Eastern District of New York

Dommen styrker moralen

"Dette handler ikke bare om returneringen av tusenvis av tavler til Irak. Det gjenoppretter ikke bare tavlene, men også det irakiske folks moral ved å styrke og øke den irakiske identiteten i disse vanskelige tider", uttaler Iraks kulturminister Hassan Nadhem.

Også et av de ellers velrenommerte Cornell-museene ved New York universitet har blitt beordret til å returnere ca. 5000 funn.

Museum of the Bibles eiere, forretningskjeden Hobby Lobby, har tidligere blitt ilagt en bot på 27 millioner kroner for besittelse av stjålne historiske gjenstander. Nå venter sannsynligvis en større bot.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul