Plasseringen i Andesfjellene betyr at vannet i Titicacasjøen har et lavt oksygennivå, som begrenser hvor lenge det er mulig å dykke.

Utallige skatter oppdaget i inkaenes hellige innsjø

De første arkeologiske undersøkelsene av en innsjø i Andesfjellene har ført til funn av blant annet gullsmykker og figurer skapt av inkaenes forgjengere.

En gruppe marinarkeologer har funnet flere skatter på bunnen av Titicacasjøen. Funnene stammer fra inkaenes forfedre Tiwanaku-kulturen.

Titicacasjøen er den største innsjøen i Sør-Amerika og også en av verdens høyest beliggende med sin plassering i Andesfjellene 3812 meter over havoverflaten.

Inkaenes mytologiske stamfedre Manco Cápac og hans kone Mama Ocllo ble – ifølge legenden – født på den såkalte Soløya midt i sjøen i 1100-tallet. Titicacasjøen ble derfor sett som ­verdens sentrum av inkaene.

Inkaene var ikke de første

Disse nye funnene beviser imidlertid at Tiwanaku-kulturen, som skapte den første store staten i Andesfjellene fra rundt 500-1100 e.Kr., også oppfattet Titicaca som hellig.

Dette er de første systematiske undersøkelsene med sonar og fotogrammetri foretatt i sjøen. Det gjorde forskerne i stand til å skape et 3D-bilde av sjøbunnen og offerstedene.

Gullsmykker og ofrede lamaer funnet på sjøens bunn

Her viste det seg at Khoa-revet nær Soløya og nesten midt i midten av sjøen, var fullt av offergaver datert til mellom 794 og 964. Blant annet er det funnet puma- og skildpaddefigurer skåret ut i farget stein, gullmedaljonger og ofrede lamaer. Ofringene ble tilsynelatende kastet rett i vannet:

“Funnet av ankere tett på offer­gavene tyder på at ofringsritualene har foregått fra båter”, forteller professor i antropologi Jose Capriles.

Funnene kaster nytt lys over den nesten ukjente Tiwanaku-kulturen og tyder på at de kunne lokalisere midten av Titicacasjøen og anså det som et svært hellig sted.

Mange av portene ser ut til å være plassert i forhold til solen og månens bevegelser.

© Shutterstock