Plasseringen i Andesfjellene betyr at vannet i Titicacasjøen har et lavt oksygennivå, som begrenser hvor lenge det er mulig å dykke.

Utallige skatter oppdaget i inkaenes hellige innsjø

De første arkeologiske undersøkelsene av en innsjø i Andesfjellene har ført til funn av blant annet gullsmykker og figurer skapt av inkaenes forgjengere.

10. april 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

En gruppe marinarkeologer har funnet flere skatter på bunnen av Titicacasjøen. Funnene stammer fra inkaenes forfedre Tiwanaku-kulturen.

Titicacasjøen er den største innsjøen i Sør-Amerika og også en av verdens høyest beliggende med sin plassering i Andesfjellene 3812 meter over havoverflaten. 

Inkaenes mytologiske stamfedre Manco Cápac og hans kone Mama Ocllo ble – ifølge legenden – født på den såkalte Soløya midt i sjøen i 1100-tallet. Titicacasjøen ble derfor sett som ­verdens sentrum av inkaene.

Inkaene var ikke de første

Disse nye funnene beviser imidlertid at Tiwanaku-kulturen, som skapte den første store staten i Andesfjellene fra rundt 500-1100 e.Kr., også oppfattet Titicaca som hellig. 

Dette er de første systematiske undersøkelsene med sonar og fotogrammetri foretatt i sjøen. Det gjorde forskerne i stand til å skape et 3D-bilde av sjøbunnen og offerstedene.

Klikk deg inn på fotografiet og les om noe av det marinarkeologene har funnet:

Gullsmykker og ofrede lamaer funnet på sjøens bunn

Her viste det seg at Khoa-revet nær Soløya og nesten midt i midten av sjøen, var fullt av offergaver datert til mellom 794 og 964. Blant annet er det funnet puma- og skildpaddefigurer skåret ut i farget stein, gullmedaljonger og ofrede lamaer. Ofringene ble tilsynelatende kastet rett i vannet:

“Funnet av ankere tett på offer­gavene tyder på at ofringsritualene har foregått fra båter”, forteller professor i antropologi Jose Capriles.

Funnene kaster nytt lys over den nesten ukjente Tiwanaku-kulturen og tyder på at de kunne lokalisere midten av Titicacasjøen og anså det som et svært hellig sted.

Tiwanaku-­kulturen var besatt av porter

  • Rundt Titicacasjøen i Andesfjellene er det funnet i alt elleve religiøse steder bygd av Tiwanaku-folket. Disse templene og kompleksene inneholder store porter.
  • Den største er Solporten, som er tre meter høy, fire meter bred og hogd ut av én stein. Porten er dekorert med inskripsjoner som arkeologene ikke er i stand til å tyde. Noen mener de har astronomiske betydninger og kan ha fungert som en form for kalender.
  • Mange av portene er skåret svært nøyaktig ut i stein og er for eksempel helt vinkelrette og har fått boret veldig presise hull. Dette tyder på at Tiwanaku-kulturen kunne regne med avansert geometri.

Mange av portene ser ut til å være plassert i forhold til solen og månens bevegelser. 

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i