Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En oransje perle som egyptiske kvinner brukte til å pynte håret med.

Kultur - Arkeologi

Vann forvandler egyptisk massegrav til gjørmehull

Arkeologer har funnet en unik massegrav fra Det gamle Egypt. Massive oversvømmelser har reddet den fra gravrøvere, men utgravningsarbeidet er nødt til å foregå i vann til navlen.

En grav nær et steinbrudd ved Nilen har vist seg å inneholde de jordiske levningene av 50-60 mennesker fra Det gamle Egypt. Graven ble funnet for to år siden, men vann strømmer inn fra en naturlig kilde, og har ført til at utgravningene har trukket i langdrag.

Ved hjelp av pumper kan arkeologene holde vannstanden nede, men det er stadig en kamp å finne noe i gjørmen, som blant annet må helles gjennom en sil.

Sarkofager til spedbarn funnet

“Vi sitter så å si i denne suppen av menneske­rester. Du kan ikke se noe i vannet, så alt må gjøres med hendene”, forklarer arkeolog John Ward til Live Science.

Graven befinner seg fem meter under bakken, og til tross for alle vanskeligheter har arkeologene funnet ut at den stammer fra rundt 1500 f.Kr. I utgravningen har de blant annet funnet tre sarkofager til barn.

Massegrav er et mysterium

Alle andre oldtidsgraver i området har vært utsatt for gravrøvere, derfor er denne unik og kan være et viktig vitnesbyrd om vanlige egypteres liv.

De gravlagte mennene har sannsynligvis vært arbeidere i steinbruddet og blitt gravlagt med konene og barna sine. Det er imidlertid stadig et mysterium hvorfor så mange er blitt begravd sammen, ettersom egyptiske massegraver er svært sjeldne.

En oransje perle som egyptiske kvinner brukte til å pynte håret med.

Les også:

Mælk, Tollense, bronzealder
Arkeologi

3200 år gamle knokler vitner om melkens seiersmarsj

2 minutter
Arkeologi

Sjelden egyptisk massegrav tyder på borgerkrig

2 minutter
Arkeologi

Uhyggelig knokkelsirkel er 25.000 år gammel

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul