Verdens eldste intakte skipsvrak funnet i Svartehavet
Arkeologene mener at det 23 meter lange skipet har ligget urørt i mer enn 2400 år. Videre undersøkelser kan revolusjonere forståelsen av skipsbygging i antikken.

Skipet ble funnet og kartlagt digitalt av to dykkere i dypvannsfartøyer.
Arkeologer har funnet det de mener er verdens eldste intakte skipsvrak på bunnen av Svartehavet, der det har ligget uforstyrret i mer enn 2400 år.
Det 23 meter lange skipet, som trolig stammer fra det antikke Hellas, har fortsatt mast, årer og til og med benkene som roerne satt på, i stort sett komplett stand. Skipet er funnet på rundt 2 kilometers dyp.
Svartehavets lave oksygeninnhold bevarte treet
Skipets imponerende stand skyldes de unike vannstrømmene i Svartehavet, som medfører at det bare er svært begrenset med oksygen på havets bunn. Dette betyr også at det er svært få trespisende organismer i vannet.
“Et skip som har overlevd intakt fra antikken, liggende på mer enn to kilometers dyp, er noe jeg aldri hadde trodd var mulig. Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i antikken”, uttaler professer Jon Adams, som er den ledende forskeren på de arkeologiske undersøkelsene i Svartehavet, som førte til at skipet ble funnet.
Minner om Odyssevs' skip
Teamet rundt Adams har bekreftet at de har tenkt å la skipet ligge inntil videre, men et lite stykke av treet har blitt karbon 14-datert. Undersøkelsene tyder på at skipet stammer fra 400-tallet f.Kr.
Det har sannsynligvis vært et handelsskip som var på reise mellom greske bystater i Hellas og noen av de greske koloniene og bystatene som lå ved nordkysten av Svartehavet. Skipets form er imidlertid uvanlig og kjennes kun fra en vase som viser Odyssevs' møte med sirenene i Homers dikt Odysseen.