Tyrkiets Ministerium for Kultur og Turisme
Karahan Tepe

Verdens eldste menneskestatue funnet i Tyrkia

Tyrkiske arkeologer er vant til å finne dyrestatuer i det 11 000 år gamle utgravningsområdet Karahan Tepe. Men nå har de funnet verdens eldste menneskestatue, som er spesielt imponerende på grunn av det den har mellom beina.

På det tyrkiske utgravningsstedet Karahan Tepe har arkeologer funnet en menneskestatue som de har datert til å være rundt 11 400 år gammel, noe som gjør den til verdens eldste.

Statuen er hele 2,3 meter høy, og til tross for alderen er det mulig å se tydelige detaljer som hår og skjegg. Det mest iøynefallende er imidlertid den kraftig erigerte penisen mellom beina, som statuen holder med begge hender. Denne detaljen har fått arkeologene til å foreslå at det kan dreie seg om en statue av en fruktbarhetsgud i menneskeskikkelse. Fallossymbolet forbindes nemlig oftest med fruktbarhetsguder.

Karahan Tepe ligger bare 46 kilometer fra det langt mer berømte Göbekli Tepe, der arkeologene blant annet har funnet verdens eldste megalitter, dvs. store menneskeskapte steinmonumenter.

Karatan Tepe er imidlertid nesten like gammelt som Göbekli Tepe og ble sannsynligvis brukt av de samme jeger- og samlersamfunnene som Göbekli Tepe. De siste årenes utgravninger har ført til flere imponerende funn, men denne menneskestatuen er utvilsomt det største arkeologiske funnet som noensinne er gjort her.

Dyrestatuer funnet i nærheten

I stilen minner statuen om den såkalte "Urfa-mannen" - en ca. 9000 år gammel statue som også er funnet i dagens Tyrkia.

Statuen "Urfa-mannen" har imidlertid verken hår eller skjegg slik som statuen fra Karahan Tepe. Mens "Urfa-mannens" øyne var laget av svart stein, er den nye statuens øyne hugget direkte inn i steinen.

I tillegg til menneskestatuen fant arkeologene også to dyrestatuer i nærheten, én som forestilte et villsvin, og én som forestilte en fugl.

Villsvinstatuen viste seg å ha rester av farge, noe som gjør den til den eldste fargede statuen arkeologene kjenner til.

Karahan Tepe

Statuen var brukket ved beina, men man kan fortsatt se mange fine detaljer i hodet og på ribbeina.

© Ismail Can