De tre prostatasteinene er på størrelse med valnøtter. Ifølge forskerne har den avdøde hatt store smerter i tiden opp til sin død.

© Universitá di Padova

Verdens eldste prostatastein er funnet

Tre 12 000 år gamle prostatasteiner dokumenterer ifølge arkeologer at menn har slitt med sykdommen i tusenvis av år.

15. mai 2017 av Pernille Mogensen

Under utgravningen av et forhistorisk gravsted i Sudan har britiske og italienske arkeologer funnet verdens eldste prostatasteiner. 

Funnet ble gjort i en grav i 2013, men det er først nå arkeologene har offentliggjort resultatet av analysene i en rapport. 

Smertefull sykdom 

Hver av de tre prostatasteinene er på størrelse med en valnøtt og skal være rundt 12 000 år gamle. De er dermed de eldste i sitt slag i verden.

I dag er prostatastein en relativt normal lidelse for menn over 50 år, og nå kan det altså dokumenteres at menn har lidd av den smertefulle sykdommen i over 10 000 år.

Stor interesse for funnet

«Sykdommen rammet også fortidsmennesker som levde et på alle måter annerledes liv enn vårt», uttaler arkeolog Donatella Usai, som leder utgravingene i det sentrale Sudan.

Også andre arkeologer som ikke er tilknyttet prosjektet, har uttrykt sin begeistring for funnet. 

Mange mener blant annet at steinene er med på å åpne et helt nytt vindu til forståelsen av bo- og helseforholdene i menneskets fjerne fortid.

Mannen har hatt svært vondt

  • Størrelsen på steinene tyder på store smerter.

  • Plasseringen indikerer vannlatningsproblemer.

  • Bakteriespor tyder på betennelsestilstand.

Kanskje du er interessert i