Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens eldste truge er 5800 gammel, men minner om trugetypen som ble brukt i Tyrol helt frem til 1900-tallet.

Kultur - Arkeologi

Verdens eldste truge ble brukt av Ötzis forfedre

Det som trolig er verdens eldste truge er funnet i Tyrol, i samme område som der ismannen Ötzi ble funnet.

I 2003 fant den italienske kartografen Simone Bartolini en truge i de tyrolske Alpene under arbeidet med å kartlegge Østerrikes grenser. Trugen besto av en bjørkegrein på halvannen meter som var bøyd sammen til en oval ramme med strenger av tynne greiner.

Trugen minnet om den typen de lokale i Tyrol brukte frem til for få tiår siden, og Simone Bartolini antok derfor at trugen var høyst 100 år gammel.

Stammer fra steinalderen

"Kanskje tilhørte den en bonde som mistet den da han gjette kyrne," tenkte han og tok den med hjem til kontoret som en suvenir.

Men da han nylig ga den videre til en gruppe arkeologer, viste det seg at trugen var mye eldre og mer betydningsfull enn han hadde trodd.

En karbondatering avslørte nemlig at trugen er rundt 5800 år gammel og altså stammer fra steinalderen. Det gjør den til verdens eldste kjente truge.

Ötzi gikk med truger

Simone Bartolini fant den i 3,134 meters høyde i området der man i 1991 fant ismannen Ötzi. Trugen er bare et par generasjoner eldre enn Ötzi, og arkeologene regner derfor med at Ötzi gikk med lignende fottøy da han levde.

"Skoen beviser at det faktisk bodde folk i Alpene i steinalderen, og at de hadde redskapene de trengte for å overleve i det ufremkommelige terrenget," sier Dr. Catrin Marzoli fra avdelingen for Tyrols kulturelle arv, og kaller funnet unikt.

Trugen skal nå stilles ut på Sør-Tyrols Museum for Arkeologi, der Ötzi også kan ses.

Les også:

Arkeologi

Ötzi ble begravd i Alpene

2 minutter
Arkeologi

Ismumien Ötzi verner om steinalderens hemmeligheter

14 minutter
Arkeologi

Hvorfor var ismannen Ötzi tatovert?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul