Verdens største gullskatt er funnet

En gullskatt verdt 120 000 000 000 kroner har dukket opp under gammelt tempel i India, skriver flere aviser og nettaviser i inn- og utland i dagens morgenutgave.

Helt til for litt siden lå Padmanabhaswamy-tempelet i delstaten Kerala i det sørlige India fullstendig ubevoktet.

Men et ufattelig funn har snudd opp ned på det.

Myndighetene i Kerala meldte i går at det i tempelet er blitt funnet en stor historisk skatt som omfatter gull, juveler og statuer til en samlet verdi som trolig når opp omkring 120 milliarder kroner.

Med ett er vaktholdet rundt det gamle tempelet blitt atskillig mer intens.

Kommer ikke gjennom en vegg av jern

Foreløpig er det funnet fem hvelvinger besatt med gull, sølv og edelstener bak tempelmurene.

En sjette hvelving er også funnet i tempelet, og arkeologene har klart å komme gjennom døren som beskytter den.

Men bak døren dukket det plutselig frem en vegg av jern, og derfor sitter nå arkeologene i dyp grubling over hva de må gjøre for å bryte gjennom hindringen foran den siste kostbare hvelvingen.

"Det er visse tekniske problemer knyttet til åpningen av det sjette hvelvet.

Vi skal drøfte alle muligheter på et møte på fredag," uttaler den pensjonerte dommeren N.M. Kishnan, lederen for den syv personer store gruppen som høyesterett i delstaten Kerala har pekt ut til å lede undersøkelsene. Ifølge tempelets egne opplysninger har ikke hvelvet vært åpnet på 136 år.

Gammel kongeskatt

Den nærmest uvurderlige skatten dukket opp etter at Keralas høyesterett ga ordre om at tempelet skulle undersøkes. Byggverket ble reist allerede i det 16. århundret.

Frem til nå har tempelet tilhørt etterkommerne etter Travancores kongelige familie, som anser seg selv for å være Padmanabhaswamy-gudens tjenere.

Denne guden skal være en inkarnasjon av hinduguden Vishnu.

Man antar at skatten som nå har dukket opp, ble anbrakt i tempelet av medlemmer av Travancore-familien en gang for lenge siden.

Keralas høyesterett ga imidlertid for litt siden ordre om at tempelet skulle undersøkes for verdier. Ordren ble gitt etter at Travancore-familien var blitt beskyldt for å la tempelet forfalle.

Uvisst hva som skal skje med skatten

Nå har det reist seg en frisk debatt om hva som skal skje med den enorme skatten, som er større enn budsjettene til delstatene Dehli, Jharkand og Uttarakhand til sammen.

Hvis Kerala får lov til å disponere verdiene etter skatten, vil delstaten kunne dekke alt av utgifter til utdannelse i to og et halvt år, skriver avisen Times of India.

Skatten ble i sin tid skjenket tempelet av disipler og troende. Den tilhører tempelet.

Men ifølge en talsperson for Keralas øverste minister, Oommen Chandy, vil ikke den relativt velstående Kerala-delstaten forsøke å overta skatten.

"Skatten ble gitt til tempelet av disipler og troende. Den tilhører tempelet. Den har ingenting i delstatens lommer å gjøre," sier talspersonen P.T. Chacko.

Det er Indias høyesterett som i siste hånd skal ta stilling til hva som skal skje med skatten.

Det skjer først når hele skatten er fjernet fra tempelet, og når verdien er endelig taksert.