Virkelighetens Asterix funnet i England

Graven til en høytstående gallisk kriger som muligens kjempet mot Julius Cæsar i både England og Frankrike forbløffer arkeologene. Den kalles “Den flotteste krigergraven noensinne sett i England”.

Den unike hodebekledningen ble laget slik at den kunne monteres på ­krigerens bronse­hjelm.

En kriger fra jernalderen som trolig kjempet mot Julius Cæsars legionærer har blitt gravd ut av arkeologer i West Sussex, England. Arkeologene kaller funnet “Den flotteste krigergraven noensinne sett i ­England”.

Galler kjempet mot Cæsar

Krigerens skjelett var nesten råtnet bort, men i graven lå det fortsatt våpen og rustninger dekorert med keltiske tegn. Ut fra disse mener arkeologene at han stammer fra Gallia. Blant gravgavene var også potter støpt i Normandie, datert til ca. 50 f.Kr.

De er dermed laget mot slutten av gallerkrigene (58-50 f.Kr.), hvor Julius Cæsar med makt gjorde Gallia til en romersk provins. Britene og gallerne hjalp hverandre mot den romerske trusselen, og arkeologene mener derfor at den franske krigeren kan ha reist til England for å dele taktikker og strategier.

En annen teori er at krigeren var en militærleder for kong Commius, som regjerte i Gallia men som måtte flykte til England med sine menn i 51 f.Kr.

Hodebekledning med farget hestehår

Gravens mest imponerende funn er en stor hodebekledning belagt med gull, som sannsynligvis har vært fylt med løkker av farget hestehår. Hodepynten må ha fått den 172 cm høye krigeren til å danne en imponerende figur når han var til hest.

Gjenstandene vil kunne ses på The ­Novium Museum i Chichester fra ­januar 2020.