Barnetegninger funnet i bok fra middelalderen

Uansett om et barn vokste opp i middelalderen eller om det vokser opp i dag, er måten å tegne på den samme. Det viser funnet av barnetegninger i en bok fra 1400-tallet.

Om det er ei ku eller en hest mannen på tegningen går tur med, er ikke lett å si, men mannens manglende overkropp og figurenes store hoder viser at det er et barn som har tegnet tegningen.

© LJS 361, Kislak Center for Special Collections, Rare Books and Manuscripts, University of Pennsylvania Libraries folio 26r.

En mann som leier ei ku. Det kunne fort vært motivet på en typisk tegning man kunne funnet i en hvilken som helst barnehage i dag. Men denne tegningen skiller seg ut. Den er nemlig flere hundre år gammel.

For første gang har man brukt psykologiske verktøy til å analysere en rekke tegninger i en middelalderbok, og konklusjonen er klar: Tegningene er tegnet av barn.

Hjelp fra barnepsykologer

Deborah Thorpe, som er forsker ved University of Yorks Centre for Chronic Diseases and Disorders, forsket egentlig på noe helt annet, men da hun i den forbindelse kom over

små kruseduller i margen i en gammel bok fra Napoli, ble hun nysgjerrig.

Krusedullene minnet nemlig om små tegninger som barn tegner. Hun forteller at det ikke er uvanlig å finne barnslige illustrasjoner i margen i bøker fra middelalderen, men at de som regel er tegnet av voksne.

Hun fikk derfor flere barnepsykologer til å analysere tegningene. De mente at tegningene er tegnet av barn i alderen 6-8 år.

Egne barnekriterier

"Psykologene hadde noen kriterier som skulle oppfylles for å kunne si med sikkerhet at barn har tegnet tegningene. For eksempel de avlange formene, fokus på hodet og de manglende overkroppene," sier Deborah Thorpe og legger til at tegningene er et avgjørende bevis på forholdet mellem bøker og barn i middelalderen:

"De viser at barn på den tiden var kreative. De elsket å leke, lære og bruke fantasien - akkurat slik barn gjør i dag."