Alessandro Serrano/SIPA/Ritzau Scanpix
Italia oversvømmelse

Frysefirma redder uvurderlige bøker etter flom

Utallige middelalderbøker har havnet under tonnevis med vann og gjørme som følge av flom i Nord-Italia. Men nå skal de gamle manuskriptene reddes av en superfryser.

Store deler av Nord-Italia har blitt rammet av kraftig flom våren 2023.

Særlig regionen Emilia-Romagna ble utsatt for enorme regnskyll. Blant de mange bygningene som ble oversvømt av vann og gjørme, var utallige biblioteker og arkiver som inneholder historiske bøker og dokumenter helt tilbake fra 1500-tallet.

Verker som ville stått i fare for å bli ødelagt dersom ikke et firma med en diger fryser hadde trådt til.

Tusenvis av gamle bøker og dokumenter er lagt i plastposer og sendt til byen Cesena, hvor selskapet Orogel er i stand til å lynfryse dem ned til minus 25 grader.

Når bøkene fryses, blir overflødig vann fjernet. Nedfrysingen stopper også den kjemiske prosessen der vannet ødelegger papiret.

Dette gir eksperter tid til det omstendelige arbeidet med å tørke, tine og restaurere bøkene. Hvis frysingen skjer raskt nok, vil bøkene stort sett ikke ta skade, selv om de har vært gjennomvåte.

VIDEO: Se flommen i den historiske byen Faenza

Video

Brukes vanligvis til frukt og grønt

«Vi bruker vanligvis prosessen for å modne frukt og grønnsaker innen tre timer etter høsting, men jeg hadde aldri forventet at denne raske metoden kunne brukes på kulturarven vår», forklarer direktør for Orogel, Bruno Piraccini.

«Jeg fikk den overraskende forespørselen fra biblioteket i Forli, og vi var bare glade for å gjøre plass til bøkene på lageret vårt.»

Nå jobber tusenvis av frivillige med å bringe så mange bøker og dokumenter som mulig til lageret i Cesena, som har stilt sin gigantiske fryser gratis til disposisjon.