Bryggeridirektør fikk ideen til Guinness Rekordbok
To jegere går langs en elv sørøst i Irland 10. november 1951. En av dem er sir Hugh Beaver.
Den 61 år gamle jegeren er direktør for bryggerigiganten Guinness. I dag er det noe helt annet enn malt, humle og regnskaper som opptar ham.
All oppmerksomhet er rettet mot høsthimmelen, der store flokker med heilo flakser. Sir Beaver venter på riktig øyeblikk, før han peker haglen mot himmelen og tar sikte.
To skudd bryter stillheten, men ingen hagl finner veien til målet. Slukøret trasker de to jegerne hjemover. På vei hjem går praten om byttet som slapp unna.
«Hvilken fugl tror du flyr raskest? Heilo eller lirype?» spør sir Beaver.
Selv vil han spise den gamle jegerhatten sin på at heiloen – som han forgjeves har skutt etter – når som helst vil fly fra lirypene. Kameraten er uenig, men ettersom ingen av de to herrene vet svaret, får de ikke avgjort veddemålet der og da.
Tilbake på bryggeriet lufter sir Beaver spørsmålet blant sine, men heller ikke her er det noen som kan svare. Da får bryggeridirektøren en genial idé:
Han vil lage et oppslagsverk med rekorder fra hele verden.
Sir Beaver er overbevist om at spørsmål om verdens raskeste, høyeste og største opptar mange av gjestene på puber overalt i Storbritannia og Irland.
En rekordbok vil derfor være en glimrende måte å reklamere for bryggeriets øl.
At det gratis reklameheftet han planlegger en vakker dag skal konkurrere med Bibelen og Koranen om å bli verdens mest solgte bok, kan han ikke i sin villeste fantasi forestille seg.