Mystisk middelalderbok kan endelig være tydet

I mer enn 100 år har Voynich-­manuskriptet fått verdens beste kodeknekkere til å vri hjernen i forsøket på å tyde de mange sidene. Nå mener en lingvist at han har funnet svaret på bare to uker.

Ifølge Cheshire forestiller denne tegningen en redningsaksjon av øy­boere i ­Middelhavet under et ­vulkanutbrudd i 1444.

En forsker i England hevder at han har tydet Voynich-­manuskriptet - en bok fylt med gåtefulle tegninger og uforståelig tekst som ble funnet i 1912.

I over 100 år har utallige kodeknekkere inklusive eksperter fra FBI og kodebryteren Alan Turing forsøkt å løse gåten bak bokens tekster.

Koden er utdødd språk

Nå mener forsker i lingvistikk Gerard Cheshire fra Bristol Universitet at koden endelig er knekket. Han er overbevist om at manuskriptet er skrevet i et utdødd proto-romansk språk som var forgjengeren til andre romanske språk som fransk og italiensk.

“Jeg hadde en rekke “eureka”-øyeblikk mens jeg tydet koden. De ble etterfulgt av en følelse av vantro og begeistring,” forteller Cheshire.

Forskeren mener dessuten at teksten er skrevet av en nonne til Maria av Castilla, som var dronning i det spanske kongeriket Aragon 1416-1458. Den omhandler alt fra legemidler, astrologi og kvinnekroppen.

Forskerkolleger er ikke overbevist

Andre forskere har imidlertid tidligere hevdet å ha løst gåten. Mange av Cheshires kolleger er derfor skeptiske.

Professor Lisa Fagin Davis fra Yale Universitet understreker f.eks. at det ikke fins beviser på at et proto-romansk språk overhodet har eksistert.