Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ifølge Cheshire forestiller denne tegningen en redningsaksjon av øy­boere i ­Middelhavet under et ­vulkanutbrudd i 1444.

Kultur - Bøker

Mystisk middelalderbok kan endelig være tydet

I mer enn 100 år har Voynich-­manuskriptet fått verdens beste kodeknekkere til å vri hjernen i forsøket på å tyde de mange sidene. Nå mener en lingvist at han har funnet svaret på bare to uker.

En forsker i England hevder at han har tydet Voynich-­manuskriptet - en bok fylt med gåtefulle tegninger og uforståelig tekst som ble funnet i 1912.

I over 100 år har utallige kodeknekkere inklusive eksperter fra FBI og kodebryteren Alan Turing forsøkt å løse gåten bak bokens tekster.

Koden er utdødd språk

Nå mener forsker i lingvistikk Gerard Cheshire fra Bristol Universitet at koden endelig er knekket. Han er overbevist om at manuskriptet er skrevet i et utdødd proto-romansk språk som var forgjengeren til andre romanske språk som fransk og italiensk.

“Jeg hadde en rekke “eureka”-øyeblikk mens jeg tydet koden. De ble etterfulgt av en følelse av vantro og begeistring,” forteller Cheshire.

Forskeren mener dessuten at teksten er skrevet av en nonne til Maria av Castilla, som var dronning i det spanske kongeriket Aragon 1416-1458. Den omhandler alt fra legemidler, astrologi og kvinnekroppen.

Forskerkolleger er ikke overbevist

Andre forskere har imidlertid tidligere hevdet å ha løst gåten. Mange av Cheshires kolleger er derfor skeptiske.

Professor Lisa Fagin Davis fra Yale Universitet understreker f.eks. at det ikke fins beviser på at et proto-romansk språk overhodet har eksistert.

Les også:

Bøker

Hvem oppfant symbolene for mann og kvinne?

3 minutter
Bøker

Guinness Rekordbok satt i gang av ølkonge

9 minutter
Dracula
Bøker

Virkelighetens Dracula var en blodtørstig fyrste

12 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul