Codex Forster I er nå tilgjengelig på vam.ac.uk.

© Shutterstock & Wikipedia
Kultur - Bøker

Nå kan alle bla i Leonardo da Vincis notater

Nå kan alle få et innblikk i Leonardo da Vincis geniale tanker og banebrytende oppfinnelser. To håndskrevne notatbøker av det verdensberømte multitalentet er nettopp digitalisert.

Nå kan alle og enhver få adgang til skissene, oppfinnelsene og matematiske beregningene som renessansens verdensberømte multitalent Leonardo da Vinci sto bak.

Victoria and Albert Museum i London har digitalisert to av kunstnerens over 500 år gamle notatbøker. De er nå tilgjengelige på museets hjemmeside.

Skisser av evighetsmaskin

Opprinnelig skrev og tegnet Leonardo ideene sine på løse ark, men etter hans død i 1519 ble de samlet i to lærinnbundne bøker som senere ble samlet i ett bind, kalt, Codex
Forster I
. Dette bindet er nå tilgjengelig.

Bøkene rommer 54 sider av kunstnerens notater fra årene 1487-1490, da han var bosatt i Milano, samt år 1505, hvor han bodde i Firenze.

De håndskrevne sidene inneholder blant annet beskrivelser og modeller av en maskin som skulle få vann til å renne oppover samt Leonardos skisser og vurderinger om fremstillingen av en evighetsmaskin.

Det var et prosjekt han arbeidet med, men naturlig nok endte med å legge fra seg.

Flere bøker skal digitaliseres

I månedene som kommer vil museet digitalisere ytterligere to bind med kunstnerens notater. I mai 2019 er det 500 år siden kunstneren døde, og museet håper derfor at alle oppfinnerens notater kan være lagt på nettet før da.

Leonardo var på mange måter forut for sin tid. De andre notatbøkene hans rommer for eksempel forestillinger om flymaskiner, stridsvogner og sykler.

Les også:

Kongelige

Solkongens slott var en ufyselig svinesti

17 minutter
Mossads blodige hevn
Terrorisme

Israel tok blodig hevn

26 minutter
Tradisjoner

Er Santa Lucia en historisk person?

1 minutt

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!