Rengjøring, bagasjehåndtering, småreparasjoner og servering – oppgavene var mange når det høye servicenivået skulle opprettholdes på den lange turen. Fra bæreren i bunnen til togsjefen i toppen fikk personalet alt til å gå som en velsmurt maskin.

© Athrinasstor.tumblr.com

Snødrama ga Agatha Christie ideen til Mord på Orientekspressen

Krimdronningen Agatha Christie fikk inspirasjon til sin mest berømte krimgåte da Orientekspressen i 1929 ble sittende snøfast.

24. november 2017 av Troels Ussing

I Agatha Christies verdensberømte kriminalroman «Mord på Orientekspressen» fra 1934 reiser den belgiske mesterdetektiven Hercule Poirot med luksustoget. 

Mens toget blir stående fast i snøen et sted på Balkan, blir en av passasjerene drept, og belgieren starter jakten på morderen blant 13 mistenkte om bord. 

Romanen har været filmatiseret flere gange – senest i år af den britiske instruktør og skuespiller Kenneth Branagh.

På rollelisten står blant andre Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Derek Jacobi og Judi Dench.

>> I det nye nummeret av HISTORIE får du hele historien om den verdensberømte luksusekspressen – skynd deg ned i nærmeste kiosk og kjøp det nye bladet. 

Inspirert av virkelige hendelser

Inspirasjonen til plottet fikk forfatteren da virkelighetens Simplon-Orient-ekspress i februar 1929 kjørte seg fast i Tyrkia under en snøstorm. 

Katastrofen truet, fordi det var vanskelig å få frem nødhjelp i det voldsomme uværet, og som dagene gikk, minket det stadig mer på provianten og drivstoffet. 

En passasjer ble så engstelig over situasjonen at hun forsøkte selvmord, og først etter seks døgn nådde redningen frem i form av motorsleder med proviant og petroleum.

«Mord på Orientekspressen» fins i flere utgaver på norsk – blant annet som e-bok, utgitt i 2015.

© Imageselect & Aschehoug Forlag

Spisevogna var en rullende gourmetrestaurant

Mesterkokker tryllet med de beste råvarene på kjøkkenet, ulastelig kledde kelnere serverte måltidene på tallerkener av det fineste porselen, og passasjerene drakk vin og champagne av eksklusive krystallglass. 

Orientekspressens spisevogn kunne måle seg med de beste restaurantene i Europa.

Klikk på bildet og stig om bord i luksusekspressen

Christie reiste med luksustoget

Den britiske krimforfatteren kjente allerede toget godt før den dramatiske episoden, fordi hun hadde tatt turen flere ganger sammen med sin mann, oberst Archibald Christie, til og fra Midtøsten. 

Agatha Christie hadde derfor inngående kjennskap til helt små detaljer som hun skrev inn i bestselgeren – fra en spesiell urholder i veggen i kupeene til klikkelyden når proppen i vasken på kupeen ble stengt.

Har du ennå ikke fått nok av Orientekspressen, kan du få hele historien bak toget, som transporterte alt fra rike livsnytere til spioner, rovmordere og korrupte politikere, i det nye HISTORIE.

Les mer om Orientekspressen

E.H. Cookridge: Orientekspressen, Lademann, 1981. Jean des Cars et al.: The Orient Express: A Century of Railway Adventures, Bloomsbury, 1988.

Kanskje du er interessert i