Shutterstock
Mumier på British Museum

British Museum anser nå ordet «mumie» som støtende

Kampen om hvilke ord som er korrekte å bruke, har nå nådd til British Museum. De vil ikke lenger bruke ordet «mummy», som de anser for å være støtende overfor oldtidens egyptere.

British Museum i London bruker ikke ordet «mumie» for å beskrive nye utstillinger av museets rundt 140 mumier – den største samlingen av mumier i verden utenfor Kairo.

Ordet er «støtende overfor oldtidens egyptere» og dehumaniserer døde mennesker, sier en talsperson for museet.

I stedet bruker museet nå begrepene «mumifiserte mennesker» og «mumifiserte levninger» om mumiene.

Andre museer har allerede tatt valget

British Museum er ikke det første museet i England som har gått bort fra å bruke det gamle begrepet. I 2021 besluttet The Great North Museum i Newcastle å ikke lenger bruke ordet mumie om «Irtyru», en mumifisert kvinne fra rundt 600 f.Kr.

Mumier på British Museum

British Museum har mer enn 140 mumier i samlingen sin og utallige andre gjenstander fra oldtidens Egypt.

© Shutterstock

Ifølge museumsinspektør Jo Anderson skjedde endringen fordi ordet mumie skapte assosiasjoner til «forferdelige monstre, takket være utallige B-filmer». Ordet undergravde dermed mumiens menneskelighet, fortalte Anderson i 2021.

British Museum understreker imidlertid at museet ikke har fullstendig bannlyst ordet, men primært vil avstå fra å bruke det i nye utstillinger. Museet påpeker også at «mumie» fortsatt brukes rundt omkring på museet og museets hjemmeside.

Ordet kommer fra arabisk

Ordet mumie kommer fra det arabiske ordet mumiya, som betyr voks eller mer presist bitumen, det svartbrune restproduktet fra råolje, som de gamle egypterne brukte i mumifiseringsprosessen. Ordet ble omdannet til «mumie» av europeere på 1600-tallet.

Ordets opphav er en annen grunn til at flere museer nå går bort fra det. Det gir uheldige påminnelser om Storbritannias koloniale fortid, sier en talsperson fra British Museum til avisen Daily Mail.

Paul Dominique Philippoteaux maleri Egypt

Storbritannia gravde ut, undersøkte og eksporterte utallige mumier fra 1882 til 1956, da britene hadde de facto kontroll over Egypt.

© Paul Dominique Philippoteaux

At størstedelen av de mange tusen gjenstandene på British Museum faktisk er blitt plyndret fra sitt opprinnelsessted da Storbritannia var et koloniimperium, blir imidlertid ikke umiddelbart ansett som like problematisk av museet.

På tross av utallige krav og oppfordringer fra regjeringer, arkeologer og forskere i hele verden har British Museum hittil avslått stort sett alle oppfordringer om å levere tilbake gjenstander. I 2022 skrev blant annet 2500 arkeologer under på at Rosettasteinen burde leveres tilbake til Egypt, noe museet ignorerte.