Ifølge museumsinspektør Jo Anderson skjedde endringen fordi ordet mumie skapte assosiasjoner til «forferdelige monstre, takket være utallige B-filmer». Ordet undergravde dermed mumiens menneskelighet, fortalte Anderson i 2021.
British Museum understreker imidlertid at museet ikke har fullstendig bannlyst ordet, men primært vil avstå fra å bruke det i nye utstillinger. Museet påpeker også at «mumie» fortsatt brukes rundt omkring på museet og museets hjemmeside.
Ordet kommer fra arabisk
Ordet mumie kommer fra det arabiske ordet mumiya, som betyr voks eller mer presist bitumen, det svartbrune restproduktet fra råolje, som de gamle egypterne brukte i mumifiseringsprosessen. Ordet ble omdannet til «mumie» av europeere på 1600-tallet.
Ordets opphav er en annen grunn til at flere museer nå går bort fra det. Det gir uheldige påminnelser om Storbritannias koloniale fortid, sier en talsperson fra British Museum til avisen Daily Mail.
At størstedelen av de mange tusen gjenstandene på British Museum faktisk er blitt plyndret fra sitt opprinnelsessted da Storbritannia var et koloniimperium, blir imidlertid ikke umiddelbart ansett som like problematisk av museet.
På tross av utallige krav og oppfordringer fra regjeringer, arkeologer og forskere i hele verden har British Museum hittil avslått stort sett alle oppfordringer om å levere tilbake gjenstander. I 2022 skrev blant annet 2500 arkeologer under på at Rosettasteinen burde leveres tilbake til Egypt, noe museet ignorerte.