Britiske homser benådes med tilbakevirkende kraft

I over 400 år ble Storbritannias homofile jaktet på og straffet. Nå får Oscar Wilde, Alan Turing og flere andre navnene sine renvasket.

Den britiske forfatteren Oscar Wilde ble dømt for «særdeles usømmelige handlinger med menn» og satt i fengsel fra 1895 til 1897.

© Gilman Collection / Metropolitan Museum of Art

Storbritannia har tatt enda et skritt for å legge fem århundrer med forfølgelse av homofile bak seg. Og dronning Elizabeth har spilt en avgjørende rolle i den lange prosessen.

I 2014 benådet hun det matematiske geniet Alan Turing, som under andre verdenskrig knekket Nazi-Tysklands Enigma-kode.

Etter krigen ble Turing dømt til kjemisk kastrering fordi han var homofil. Nedbrutt og ulykkelig begikk Turing selvmord i 1954.

Lovgivning skal forbedre ettermælet

Dronningens benådning la press på det britiske parlamentet, og politikerne vedtok nylig en lov med tilbakevirkende kraft. Både nålevende og avdøde homofile kan nå få «forbrytelsen» slettet fra rullebladet.

Tusenvis av britiske menn ble fra 1533 dømt til fengsel for å være homofile – blant dem forfatteren Oscar Wilde. De uheldigste av dem ble til og med henrettet.

Bare fra 1806 til 1861 ble 8921 homofile fengslet og 54 henrettet. Først i 1967 ble sex mellom menn tillatt i Storbritannia, dog med en seksuell lavalder på 21 år.