Public domain & Wikipedia Commons
Club 27 og andre selskaper for avdøde musikere.

Club 27 – her er historien om musikerne som døde da de var 27 år

Club 27 fikk sitt første medlem da "rock'n'rolls bestefar" døde under mystiske omstendigheter i 1938. Siden har både Jimi Hendrix, Kurt Cobain og Amy Winehouse blitt medlemmer.

I løpet av en periode på rundt regnet to år døde noen av 1960-tallets største rockemusikere.

Brian Jones, som hadde vært med på å danne bandet Rolling Stones, Jimi Hendrix, som ble ansett som en av rockens beste gitarister, Janis Joplin, hvis unike sangstil og energi hadde gjort henne verdensberømt, og Jim Morrison, vokalist i en av tidens helt store rockeband, The Doors.

I tillegg til musikken hadde de alle til felles at de var 27 år da de døde.

Bevisstheten om Club 27s eksistens oppsto imidlertid først mer enn 20 år senere, da Kurt Cobain tok sitt eget liv. Siden den gang har klubbens medlemsmasse bare vokst.

Graver man litt i populærmusikkens historie, blir man oppmerksom på flere fiktive, morbide klubber for avdøde rockemusikere og popmusikere av alle slag.

Dødsårsakene for medlemmene i Club 27 og de andre klubbene for avdøde musikere gir et talende innblikk i bransjens yrkesrisiko – og i vilkårene for det å være musiker i medienes søkelys.

Kom tett på Club 27s medlemmer - fra Jimi Hendrix til Amy Winehouse, Janis Joplin og Jim Morrison.

Syv kjente musikere fra Club 27

Listen over musikere som døde i en alder av 27 år er lang. Det er imidlertid 7 ikoniske frontfigurer som anses å være kjernemedlemmer av «The 27 Club».

Robert Johnson (1911-1938)

Robert Johnson fra The Club 27.

Robert Johnson i 1936, på et av høyst tre kjente bilder av bluesmusikeren.

© Fair Use / Delta Haze Corporation

Mange fører opp den brasilianske komponisten og pianisten Alexandre Levy (✝︎ 1892) som det tidligste medlemmet av Club 27. Men det var bluesgitaristen Robert Johnson som ved sin død i 1938 ble det første medlemmet av «klubben».

Johnson er kjent som «rock'n'rolls bestefar». Hans utrolige gitarferdigheter ble av mange tilskrevet en avtale han skulle ha inngått med djevelen i et veikryss nær plantasjen han bodde på som ung.

Robert Johnsons eksakte dødsårsak er ukjent, men ifølge hans kollega Sonny Boy Williamson, som var sammen med ham i hans siste dager, hadde Johnson innledet en affære med en gift kvinne.

Hennes sjalu ektemann forgiftet ifølge Williamson den omreisende musikeren, som døde få dager senere.

Robert Johnson gikk i glemmeboken etter sin død og ble først gjenoppdaget på begynnelsen av sekstitallet i forbindelse med den store folkemusikkbølgen som skyllet inn over USA på den tiden.

Men ingen snakket om Club 27 den gang.

 • Robert Johnson dødsårsak: Forgiftning (sannsynligvis).

2. Brian Jones (1942-1969)

Brian Jones fra rockebandet The Rolling Stones.

Brian Jones var det første medlemmet av Club 27 fra beat-generasjonen.

© Public domain

Brian Jones hadde vært en av hovedmennene bak dannelsen av bandet The Rolling Stones.

I likhet med de andre medlemmene i bandet hadde han et ganske lemfeldig forhold til narkotika og alkohol.

Men Brian Jones' misbruk ble etter hvert så alvorlig at de andre medlemmene av bandet ikke så noen annen mulighet enn å sparke ham ut av Rolling Stones.

Da Jones druknet i svømmebassenget sitt noen måneder senere, oppsto det umiddelbart en mistanke om at den 27 år gamle gitaristen og multiinstrumentalisten hadde begått selvmord. Men politiets etterforskning konkluderte med at det dreide seg om en ulykke.

Det har senere blitt spekulert i om Jones faktisk ble myrdet av en håndverker som skulle foreta en utbygging av huset hans men ikke hadde fått betalt det han mente Jones skyldte ham.

Drapsteorien har senere blitt skutt ned mange ganger. Uansett hvordan Jones døde, endrer det ikke det faktum at han ble den første musikeren i rockemusikkens æra som kunne skrive seg inn i Club 27.

 • Brian Jones dødsårsak: Drukning. Ifølge obduksjonsrapporten var Brian Jones´ lever og hjerte også skadet av hans alkohol- og narkotikamisbruk.

3. Jimi Hendrix (1942-1970)

Jimi Hendrix er medlem av The Club 27.

Jimi Hendrix opptrer på The Fillmore East i New York City.

© Creative Commons/Steve Banks

Gitar- og rockelegenden Jimi Hendrix hadde vært blant de mange musikerne som hadde sørget over Brian Jones' altfor tidlige død.

Men allerede året etter sluttet Hendrix seg til klubben som ingen ennå visste om: Club 27.

Om morgenen den 18. september fant Hendrix' kjæreste ham bevisstløs i sengen. Hun ringte straks etter ambulanse, men musikklegendens liv sto ikke til å redde.

Senere viste det seg at Hendrix hadde tatt ni av de sovepillene kjæresten hadde fått utskrevet av legen sin – med beskjed om å ta en halv pille å sove på. Den massive overdosen resulterte i at Hendrix ble kvalt av sitt eget oppkast.

 • Jimi Hendrix dødsårsak: Kvalt av eget oppkast etter inntak av en stor mengde sovepiller.

4. Janis Joplin (1943-1970)

Janis Joplin er medlem av The Club 27.

Janis Joplin i 1969 eller 70.

© Public domain

Janis Joplin hadde ikke hatt noen lett oppvekst. På skolen ble hun ertet og angrepet av de andre elevene fordi hun var overvektig og fordi hun ikke var rasist som de fleste andre på hennes high school.

Musikken ble Joplins flukt, men den førte henne også inn i en verden hvor narkotika var utbredt. Og Janis Joplin utviklet raskt et enormt stoff- og alkoholmisbruk.

Hun forsøkte gjennom hele sin karriere flere ganger å komme seg ut av avhengigheten, men uten å lykkes.

Den 1. oktober 1970 skrev Janis Joplin sin siste sang og spilte inn et demobånd med den.

På dette tidspunktet hadde hennes heroinmisbruk vokst seg så stort at hun daglig brukte tilsvarende ca. 13 000 nåtidskroner på heroin. Tre dager senere døde hun av en overdose.

Sangen hun hadde jobbet med inntil kort tid før hennes død var hiten Mercedes Benz, som blant annet inneholdt linjene: «Prove that you love me, and buy the next round. Oh lord, won’t you buy me a night on the town».

 • Janis Joplin dødsårsak: Overdose (heroin).

5. Jim Morrison (1943-1971)

The Doors.

Jim Morrison og The Doors i 1966. Fem år senere var Jim Morrison tatt opp i Club 27.

© Public domain / Elektra Records

Vokalisten i rockebandet The Doors, Jim Morrison, var en annen av musikerne som ble berørt av dødsfallet til Rolling Stones-grunnleggeren Brian Jones i 1969. Morrison skrev til og med diktet «Ode to LA while thinking of Brian Jones, Deceased».

Bare to år etter Jones' død var det Jim Morrisons tur til å stemple inn i Club 27. På grunn av Morrisons ville liv hørte bandkameratene og The Doors' manager ofte rykter om at Morrison var død, men ryktene om rockemusikeren viste seg alltid å være falske.

Helt frem til 3. juli 1971. Da fant Morrisons kjæreste ham død i badekaret i ferieleiligheten deres i Paris.

Morrison ble aldri obdusert, og dødsårsaken ble derfor rett og slett fastslått å være «hjertestans», selv om de fleste rundt ham var overbevist om at en overdose heroin var årsaken.

 • Jim Morrison dødsårsak: Ble funnet død i et badekar. Dødsårsaken ble angitt som hjertestans.

6. Kurt Cobain (1967-1994)

Kurt Cobain med datter og band, Nirvana.

Nirvana og Kurt Cobain med sin og Courtney Loves datter, Frances Bean Cobain, i armene. Fra MTV Music Awards i 1993.

© Shutterstock

«Det er bedre å brenne ut enn å svinne hen». Med disse ordene avsluttet vokalisten i det verdenskjente grunge- og punkrockbandet Nirvana sitt selvmordsbrev før han skjøt seg selv.

I dagene før selvmordet hadde den gudbenådede musikeren og låtskriveren vært på flukt fra familie og venner som hadde forsøkt å overtale ham til å legge seg inn for sin rusavhengighet.

De hadde til slutt fått Cobain innlagt på en avvenningsklinikk, men han stakk av ved å klatre over gjerdet.

I ettertid har flere spekulert i om Kurt Cobain i virkeligheten ble myrdet, muligens av hans kone Courtney Love.

Politiet har siden flere ganger annonsert at det ikke er noe i saken som tyder på at det dreide seg om annet enn selvmord.

 • Kurt Cobain dødsårsak: Selvmord forårsaket av et haglgevær. Obduksjonen viste en stor konsentrasjon av heroin i blodet.

7. Amy Winehouse (1983 - 2011)

Amy Winehouse i 2007.

Amy Winehouse i 2007.

© Wikimedia Commons

Det var klart for de fleste at den talentfulle sangeren Amy Winehouse levde et hardt liv og at det inneholdt altfor mye alkohol.

Det kom derfor ikke som et stort sjokk på verden at sangeren bak teksten: «They tried to make me go to rehab, but I said no, no, no» skulle ende sine dager som offer for alkoholforgiftning.

Winehouse var imidlertid klar over at hun var på vei utfor stupet, og hadde en måned før sin død avlyst sin kommende turné – nettopp for å kunne ta bedre vare på seg selv.

Men det var for sent. Den 23. juli 2011 døde Amy Winehouse av alkoholforgiftning i en alder av 27 år. Hun føyde dermed enda et navn til den etter hvert lange medlemslisten av Club 27.

 • Amy Winehouse dødsårsak: Alkoholforgiftning.

Club 27 spilleliste fra Spotify

Her er en spilleliste med én utvalgt sang fra hvert medlem av Club 27 og de andre klubbene for avdøde musikere som vi gjennomgår her på siden.

Det er ofte en av de siste sangene som artisten har skrevet, sunget eller spilt. Det kan dog også være en av sangene vi av ulike andre årsaker omtaler i artikkelen.

Syv musikere som så vidt unngikk Club 27

Selv om det (dessverre) er mange musikere som døde i en alder av bare 27 år og dermed ble med i den morbide Club 27, er det også en hel del andre fremtredende musikere som har vært nær ved å gjøre den kjente klubben enda større.

Nedenfor har vi samlet noen eksempler på musikere som bare var noen år eller måneder unna å oppnå det lite ettertraktede klubbmedlemskapet.

1. Gram Parsons – 26 år

Gram Parsons

Gram Parsons.

© Wikimedia Commona

Den amerikanske countryrockeren Gram Parsons var bare noen få måneder unna å bli medlem av Club 27. Som så mange andre musikere før og etter ham, døde han av en overdose. Det var det sånn sett ikke noe spektakulært med. Det var derimot hans begravelse.

Parsons hadde nemlig latt sin manager vite at han gjerne ville bli kremert og få asken spredt ut over Joshua Tree National Park i USA etter sin død. Noe familien ikke var enig i.

Men manageren og Parsons personlige assistent satte seg fore å oppfylle det tidligere medlemmet av The Byrds og The Flying Burrito Brothers' siste ønske. De stjal rett og slett kisten, kjørte musikeren til nasjonalparken og satte fyr på kisten.

Parkvakter klarte imidlertid å slukke brannen og den delvis kremerte Gram Parsons ble returnert til familien, mens manageren og assistenten ble tiltalt for tyveri.

2. Nick Drake – 26 år

Nick Drake i 1969.

Nick Drake i 1969.

© Public domain

Den engelske singer-songwriter Nick Drake var kjent blant venner og familie for å slite med depresjon.

Det kan derfor virke ironisk at det som endte med å ta livet av den unge musikeren var nettopp hans antidepressive medisin.

Den 25. november 1974 ble den unge musikeren funnet død av sin mor etter å ha tatt en overdose av medisinen som skulle stoppe hans depressive tanker.

Politiet slo senere fast at det dreide seg om selvmord, men familie og venner er uenige, og flere mener det trolig var en utilsiktet overdose.

Nick Drake ble 26 år og rakk dermed ikke å bli medlem av Club 27.

3. Avicii – 28 år

Den svenske DJ-en Avicii i 2014.

Den svenske DJ-en Avicii i 2014.

© Public domain

Den svenske DJ-en og produsenten Tim Bergling ble kjent under artistnavnet Avicii. Det kom som et sjokk på mange i bransjen da han i 2018 døde i en alder av bare 28 år mens han var på ferie.

Familien til den populære pioneren innen elektroniske musikk forsøkte lenge å holde dødsårsaken innenfor familien, men det har siden blitt rapportert at Avicii begikk selvmord ved hjelp av et glasskår.

4. Tim Buckley – 28 år

Tim Buckley.

Tim Buckley på platecoveret til sitt tredje album Happy Sad fra 1969.

© Flickr / Willem Alink

Amerikanske Tim Buckley eksperimenterte med mange forskjellige musikksjangere i sin korte karriere. Jazz, funk, soul, rock og folk.

Hans egentlige musikalske gjennombrudd kom imidlertid først etter at han døde av en overdose heroin og alkohol i 1975 – 28 år gammel.

Tim Buckley er også kjent som faren til Jeff Buckley, som var en like talentfull musiker og sanger som sin far. Jeff Buckley oppnådde også sin superstjernestatus først etter sin død i en alder av 30 år.

Verken far eller sønn kan derfor tilskrive sin primært posthume berømmelse til Club 27.

Jeff Buckley er en av ikke så få musikkstjerner som døde i en drukningsulykke. Det skjedde da han fullt påkledd tok en svømmetur i en sideelv til Mississippi-elven og ble dratt under vann av en passerende slepebåt.

Obduksjonen av Jeff Buckley viste ingen tegn på alkohol eller narkotika i blodet.

Det samme kan ikke sies om de påfallende mange andre rock- og popstjernene som har druknet enten under påvirkning av alkohol eller narkotika.

Denne klubben teller to medlemmer av Club 27: Jim Morrison fra The Doors og Brian Jones fra Rolling Stones.

Av andre drukningsofre kan nevnes Whitney Houston, Dolores O'Riordan fra The Cranberries og Dennis Wilson fra Beach Boys.

5. Tupac Shakur – 25 år

Tupac Shakur - 2 år fra club 27.

Tupac Shakur.

© Fair use / Albert Watson and MTV Networks

I 1996 var den populære rapperen Tupac (2pac) i Las Vegas for å feire en venns fødselsdag da han kom i håndgemeng med et medlem av en lokal bande.

Senere, mens Tupac satt i bilen sin og hadde stoppet for rødt lys, kom en annen bil opp på siden av ham. Flere skudd ble deretter avfyrt inn i Tupacs bil. Rapperen ble truffet fire ganger og døde kort tid etter på sykehuset.

6. Notorious B.I.G. – 24 år

Skulptur av Notorious B.I.G.

Skulptur av Notorious B.I.G.

© Creative Commons

Christopher George Latore Wallace var kjent i rapverdenen som The Notorious B.I.G. eller Biggie Smalls.

I en nesten eksakt kopi av drapet på sin rap-kollega 2pac året før, ble Notorious B.I.G. skutt da bilen hans stoppet for rødt. Fire skudd fra en 9 mm pistol traff rapperen, som senere døde på sykehuset.

Den kjente rapperen var bare 24 år gammel da han døde.

Selv om ingen av de to rapperne er en del av Club 27, er de stiftende medlemmer av et raskt voksende selskap for myrdede rap- og hiphopstjerner.

På dette feltet har det de siste årene virket som om en drapsepidemi har brutt ut.

7. Hank Williams – 29 år

Hank Williams - to år for gammel for Club 27.

Hank Williams.

© Public domain

I 1953 var countrymusikeren Hank Williams på vei til en konsert i Canton, Ohio, da han døde som følge av hjerteproblemer, godt hjulpet av en kombinasjon av store mengder alkohol, morfin og ettervirkningene av et barslagsmål noen dager tidligere.

Williams, som opprinnelig skulle ha fløyet til Ohio, var blitt forsinket fordi værforhold gjorde at han i stedet måtte kjøres til konserten i bil.

Da de ventende konsertgjestene mottok beskjeden om at countrystjernen hadde dødd underveis, brøt de først ut i latter, i den tro at det bare var enda en unnskyldning for at konserten ble forsinket. Williams ble 29 år gammel.

Syv musikere som døde i flystyrt

Club 27 er et merkelig selskap oppstått gjennom etterrasjonalisering. Club Flystyrt er derimot langt mer konkret og håndgripelig.

Kikker du nedover listen over musikere som har omkommet i fly- eller helikopterulykker, kan det godt virke litt suspekt ved første øyekast. Men egentlig er det ikke så underlig at flere musikere later til å være tilbøyelige til å dø i flyulykker enn oss «vanlig dødelige».

Musikere flyr ofte mye mer og gjerne (i hvert fall før i tiden) i små privatfly, hvor sikkerhetstiltakene ikke alltid er like gode.

Dertil kommer at stramme turplaner ofte betyr at man er nødt til å fly under værforhold som ikke er optimale.

1. Buddy Holly - den dag musikken døde

Buddy Holly.

Buddy Holly.

© Public domain

Den 3. februar 1959 er blant mange kjent som: The Day the Music Died. De tre rock'n'roll-musikerne Buddy Holly, Ritchie Valens og «The Big Bopper» (J.P. Richardson) var på vei til Moorhead, Minnesota, i et lite privatfly de hadde leid da flyet plutselig styrtet.

I tillegg til de tre rockelegendene døde også flyets pilot på stedet.

Katastrofen dannet senere rammen rundt Don McLeans berømte hit: «American Pie».

2. Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd - Club Flystyrt, ikke Club 27.

Lynyrd Skynyrd.

© Public domain

Få dager etter at det amerikanske rockebandet Lynyrd Skynyrd ga ut sitt femte studioalbum, Street Survivors, var bandet på vei i fly fra South Carolina til Louisiana da flyet gikk tom for drivstoff.

Pilotene forsøkte å nødlande, men krasjet i stedet i et skogsområde i Mississippi. To av bandets medlemmer, Ronnie Van Zant og Steve Gaines på henholdsvis 28 og 29 år ble drept på stedet.

De hører dermed ikke til Club 27. Det gjør heller ikke korsangeren Cassie Gaines (29 år) – en søster av Steve Gaines, som også døde i flyulykken.

Etter ulykken ble det nyutgitte albumet trukket tilbake, da bandet på platecoveret var omgitt av flammer. Det ble senere utgitt på nytt med et mer smakfullt bilde - med tanke på ulykken.

3. John Denver

John Denver.

John Denver.

© Public domain / RCA Records

Det er nesten ironisk at musikeren bak megahiten «Leaving on a Jet Plane» selv skulle dø i en flyulykke. John Denver var også en erfaren pilot med mer enn 2700 timers flyging bak seg.

Han satt derfor selv bak styrepinnen da han den 12. oktober 1997 bestemte seg for å ta sitt nye Long-EZ-to-seters fly på en prøvetur.

Flyet var et byggesett som Denver hadde kjøpt av en person som hadde satt det sammen med en alternativ konfigurasjon.

Håndtaket som skulle skifte mellom de to drivstofftankene var dermed plassert annerledes i Denvers fly enn tiltenkt. På flyturen fant Denver det umulig å bytte fra den tomme drivstofftanken til den fulle, og han krasjet og døde i en alder av 53 år.

4. Glenn Miller

Glenn Miller.

Glenn Miller.

© Public domain

Musikere som dør for tidlig er ikke et fenomen som kun er kjent fra rock og popmusikken. Jazzen har også et stort kabinett av avdøde musikere. Som i Club 27 og beslektede klubber, er narkotika og andre former for misbruk en ofte tilbakevendende dødsårsak. Her følger en liten håndfull jazzmusikere som døde altfor tidlig:

 • Billie Holliday, 44 år gammel (misbruk + hjerte- og leversykdom)
 • Charlie Parker, 34 år gammel (misbruk + lungebetennelse)
 • John Coltrane, 40 år (leverkreft)
 • Nat King Cole, 45 år (lungekreft)
 • Jaco Pastorius, 35 år gammel (drap - etter slåsskamp med dørvakt)

En bandleder fra jazzens verden skiller seg ut ved sin forsvinning/død.

Den verdenskjente bandlederen Glenn Miller var et populært innslag ved fronten under andre verdenskrig, hvor storbandet hans opptrådte for soldatene.

I 1944 var han på vei i fly fra England til Frankrike for å opptre i det nylig befridde Paris da flyet hans forsvant sporløst over Den engelske kanal.

Verken fly, mannskap eller Glenn Miller ble noen gang funnet igjen. Han var 40 år gammel.

5. Otis Redding

Otis Redding.

Otis Redding.

© Public domain

Otis Redding var en annen musiker som var nær ved å bli tatt opp i Club 27. Singer-songwriteren hadde nettopp spilt inn sin megahit «(Sittin' On) The Dock of the Bay» da flyet han og bandmedlemmene var om bord i styrtet på vei til en konsert i Cleveland.

Otis Redding ble 26 år gammel. Bare et enkelt medlem av bandet overlevde flyulykken.

6. Stevie Ray Vaughn

Stevie Ray Vaughan - åtte år unna Club 27.

Stevie Ray Vaughan.

© Public domain

Gitaristen Vaughn hadde nettopp gjennomført en konsert på et lite spillested i en skiresort i Wisconsin da han steg om bord i et helikopter for å fly derfra.

Det var helt vanlig praksis blant musikere å forlate spillesteder på denne måten, da den eneste veien ut av området var fylt med fans på vei hjem fra konserten.

Men i den tette tåken steg ikke Vaughns helikopter høyt nok til å unngå de omkringliggende fjellene og fløy rett inn i en skibakke. Alle om bord ble drept på stedet. Inkludert Vaughn, som var 35 år gammel.

7. Randy Rhoads

Randy Rhoads - to år unna Club 27.

Randy Rhoads.

© Public domain

Den 19. mars 1984 var Randy Rhoads, gitarist for rockelegenden Ozzy Osbourne, om bord i et lite privatfly fløyet av en av bandets bussjåfører, hvis flysertifikat var utløpt.

Piloten prøvde å fly lavt over Ozzy Osbournes turbuss, men kom for nærme. Flyets vinge traff turbussen og flyet ble kastet inn i et hus i nærheten. Alle om bord omkom. Randy Rhoads var 25 år gammel.

Senere kom det frem at piloten og passasjerene hadde lånt flyet uten å ha fått tillatelse til det.

På grunn av Ozzy Osbournes høye alder og lange karriere, er mange andre av hans tidligere bandmedlemmer nå døde. Det er imidlertid bare Randy Rhoads som har vært i nærheten av Club 27.

Syv musikere som har dødd i bilulykker

Et uforholdsmessig antall musikere har omkommet i bilulykker. Det har skjedd i en kombinasjon av to ting.

Arbeidsforholdene i yrket har ofte krevd at musikerne tilbringer mange og lange timer på veien på vei fra et konsertsted til et annet. Dette har ført til mange ulykker.

Samtidig har en kombinasjon av tilgang på narkotika og raske sportsbiler også bidratt til at mange musikere har endt sine liv tidlig.

Men det er tilsynelatende bare én musiker som har dobbelt medlemskap i både Club 27 og Club Autocrash.

1. Viktor Tsoi

Viktor Tsoi.

Viktor Tsoi.

© Wikimedia Commons

I Vesten er det nok ikke så mange som har et forhold til navnet Viktor Tsoi. Men den russiske punkmusikeren, sangeren og frontfiguren i bandet Kino var et idol for millioner av unge i Sovjet-Russland. Hans død i en bilulykke i 1990 ble etterfulgt av en rekke selvmord blant fansen.

Tsoi satt selv bak rattet da han sovnet i en hastighet på rundt 130 km/t, hvoretter den lille bilen hans kolliderte med en møtende buss.

En av Sovjetunionens største aviser skrev om dødsfallet: «Tsoi betydde mer for de unge i landet vårt enn noen politiker, kjendis eller forfatter».

Viktor Tsoi ble 28 år, og var dermed bare ett år fra å bli grunnleggeren av den russiske underavdelingen av Club 27.

2. Eddie Cochran

Eddie Cochran i 1959.

Eddie Cochran i 1959.

© Public domain

Rock'n'roll-stjernen Eddie Cochran, som mange sikkert kjenner fra hiten Summertime Blues, var på turné i England da han etter en konsert tok en taxi fra Bristol til London.

Drosjesjåføren mistet kontrollen over bilen, som hamret inn i en betong-lyktestolpe i voldsom fart. Cochran kastet seg over sin forlovede, som var med i bilen, for å beskytte henne. Det førte til at Eddie Cochran ble kastet ut av bilen og drept av hodeskader.

Han ble deretter tatt opp i rockens Hall of Fame (men ikke i Club 27, siden han bare var 21 år da han døde), selv om han bare hadde gitt ut ett enkelt, men svært vellykket, album.

3. Marc Bolan

Marc Bolan i 1973.

Marc Bolan.

© Public domain

Sanger og gitarist i glamrockbandet T. Rex, Marc Bolan, hadde aldri lært å kjøre bil. Nettopp fordi han fryktet et tidlig dødsfall i en bilulykke. Det hindret ham imidlertid ikke i å kjøre i bil med andre som sjåfører.

Den 16. september satt bandkameraten Gloria Jones bak rattet da de to var på vei hjem fra en restaurant.

Begge hadde drukket, og da bilen traff en hump i veien ble den kastet mot en gjerdestolpe og deretter mot et tre. Bolan ble drept på stedet. Han var da 29 år gammel og 2 år unna Club 27.

Åstedet for ulykken har i dag blitt et slags hellig tempel for rockefansen – i den grad at det endog ble omtalt i BBC Four-serien Pagans and Pilgrims: Britain's Holiest Places.

4. Harry Chapin

Harry Chapin i 1980.

Harry Chapin døde i en alder av 38 år, 11 år fra Club 27.

© Public domain / Elektra Records

Singer-songwriter Harry Chapin skrev mange sanger i løpet av sin karriere. En av dem skulle komme til å forutsi hans egen død.

Sangen «30 000 Pounds Of Bananas» fortalte den sanne historien om en ulykke i 1965, der en lastebil full av bananer kjørte av veien og traff flere mennesker og hus.

Den 16. juli 1981 var Chapin selv på vei til en veldedighetskonsert da en møtende lastebil fra en supermarkedskjede kolliderte med bilen hans.

Chapin ble reddet ut av det brennende vraket, men døde av indre blødninger på vei til sykehuset.

Enken hans saksøkte deretter supermarkedskjeden og fikk en erstatning på 12 millioner dollar.

5. Paul McCartney (påstått) (1942-)

Paul McCartney fra The Beatles.

Paul McCartney.

© Creative Commons

I begynnelsen av 1967 begynte et rykte å spre seg i musikkverdenen. Paul McCartney fra The Beatles hadde omkommet den 7. januar året før i en bilulykke på motorveien M1. Siden den gang hadde den verdenskjente musikeren blitt erstattet av en Paul McCartney-look-alike under alle Beatles' pressekonferanser og lignende.

Bandet benektet ryktene kategorisk, men konspirasjonen fortsatte å vokse. Fans mente å finne referanser til McCartneys død i en bilulykke på platecoveret til Abbey Road-albumet, der han var den eneste av de fire bandmedlemmene som ikke hadde på seg sko - et tegn på at han var død, ifølge noen.

Hint i sanger hvor det, hvis man f.eks. spilte dem baklengs, ble sunget «I buried Paul», ble brukt for alt hva det var verdt av radiostasjoner og musikkblader.

Det var først i 1969 at konspirasjonsteorien så smått begynte å dø ut etter en rekke intervjuer med McCartney, som ellers hadde forsøkt å holde seg unna mediene de siste årene.

Så vidt HISTORIE vet, lever Paul McCartney (i skrivende stund) fortsatt i beste velgående.

The Beatles unnfanget dermed ingen medlemmer av Club 27, slik det andre toneangivende bandet i «The British Invasion», The Rolling Stones, gjorde med Brian Jones.

John Lennon ble skutt og drept i New York i en alder av 40 år. George Harrison døde av munnhulekreft. Han var da 58 år.

6. Dottie West

Dottie West i 1977.

Dottie West var en menneskealder unna Club 27.

© Public domain / United Artist Records

Country-sangerinnen Dottie West var for sent ute til en konsert den 30. august 1991. Det hjalp ikke at bilen hennes brøt sammen et lite stykke fra hjemmet hennes. Hennes 81 år gamle nabo kom henne til unnsetning og tilbød seg å kjøre henne.

De la av gårde mot konsertstedet med en hastighet på omtrent det dobbelte av fartsgrensen, og i en avkjøring til en motorvei lettet bilen fra veien og traff en midtrabatt.

Da redningsmannskapet kom til stedet insisterte West på at de skulle hjelpe naboen hennes først – hun trodde ikke at hun var så ille tilredt selv.

Men hun hadde alvorlige indre skader som førte til at hun døde på operasjonsbordet noen dager senere mens legene forsøkte å reparere den skadde leveren hennes. Hun var 58 år da hun døde

7. Jesse Belvin

Jesse Belvin.

Jesse Belvin.

© Fair use

R&B-sangeren Jesse Belvin hadde deltatt på den første konserten i Arkansas' historie spilt foran et ikke-rasedelt publikum, sammen med bl.a. Sam Cooke.

Under konserten ble musikerne og de hvite tenåringene blant publikum verbalt angrepet av sinte hvite demonstranter. To ganger måtte konserten avbrytes midlertidig.

Etter konserten satte Belvin og kona Jo Ann seg inn i bilen for å kjøre hjem, men kjørte rett inn i en møtende bil.

Politiet mistenkte at noen kunne ha tuklet med bremsene på bilen, men ingenting ble bevist.

Jesse Belvin hadde fylt 27 år noen måneder før sin død. Han er således det eneste medlemmet av både Club 27 og Club Autocrash.