Roberto Fortuna, Nationalmuseet & Wikimedia Commons
Fjærkappe Brasil

Danmarks nasjonalmuseum leverer tilbake sjelden brasiliansk fjærdrakt

Brasils nasjonalmuseum mistet nesten hele sin etnografiske samling da museet brant ned i 2018. Nå donerer nasjonalmuseet i Danmark en svært sjelden fjærkappe til gjenoppbyggingen av museets samling.

Tupinambá-folket i Brasil har lenge savnet sin enestående seremonielle tupinambá-kappe – laget av røde fjær fra rødibis.

Man vet om elleve av de spesielle draktene i hele verden, og hele fem av dem befinner seg på Danmarks nasjonalmuseum. Men nå synker det antallet til fire.

I 2018 gikk størstedelen av det brasilianske nasjonalmuseets samling opp i flammer under en omfattende brann. Nå hjelper land fra hele verden til slik at det gjenoppbygde museet kan bygge opp en ny samling.

Danmarks nasjonalmuseum kunngjør i en pressemelding at museet leverer en av de best bevarte kappene tilbake til Brasil, hvor den nå skal inngå i en ny utstilling om landets urbefolkning.

Kappen har vært i Danmarks eie i mer enn 300 år.

Den viktigste donasjonen til nytt museum

«Fjærkappen har hatt en fremtredende plass i utstillingen vår, men har en langt større betydning for den brasilianske befolkningen», forklarer forskningssjef ved Nationalmuseet, Christian Sune Pedersen.

«Ved å gjøre den tilgjengelig i Brasil kan det gi glede og komme til gagn for urbefolkningen, som har historisk og kulturell tilknytning til den.»

I Brasil er det stor takknemlighet for det danske museets vilje til å donere til det nye museet.

«Donasjonen av denne svært viktige brasilianske kulturgjenstanden, som har så stor betydning for så mange mennesker, er så langt det mest betydningsfulle bidraget til den nye utstillingen i Brasils første museum», sier Alexander Kellner, direktør for Museu Nacional/UFRJ.

© Roberto Fortuna, Nationalmuseet