Google Art Project
Romersk fest

De rike og mektige gikk amok på vanvittige fester

Dansende villmenn, utstoppede skilpadder, ildspåsettelse og et etegilde med 108 retter. Alt kunne skje når de rike og mektige inviterte til selskap. Her er fem av historiens villeste fester.

HOVEDSTAD BRANT NED

Thäis, Persepolis, Aleksander den store

Den greske kurtisanen Thaïs var angivelig den første til å tenne på palasset i Persepolis.

© VTR/IMAGESELECT

Aleksander den store ødela byen

I årene 334 f.Kr. til 325 f.Kr. erobret den makedonske kong Aleksander den store det mektige persiske riket. Erobringens vendepunkt, inntakelsen av hovedstaden Persepolis i 331 f.Kr., ble feiret med en enorm fest.

Som innledning plyndret Aleksanders menn byen. Palasset alene inneholdt så mye gull og sølv at det krevdes 3000 kameler for å frakte det bort, forteller den greske historikeren Diodurus Siculus.

Etter dette ofret kongen til gudene og avholdt leker som underholdning for soldatene. Under festlighetene bestemte de berusede grekerne seg for å brenne ned palasset.

«En stor mengde fakler ble samlet inn, og de kvinnelige musikerne som deltok på banketten, stemte i med fløyter og piper, mens kongen ledet an til lystigheten», skriver Diodorus Siculus.

Brannen spredte seg til resten av byen, som brant ned.

HERTUG DREPTE FIRE

Bal des Artent, Karl 6., Isabella av Bayern

Dronningen skjermet kongen med kappen sin da ilden bredte seg, og reddet dermed livet hans, fortelles det.

© Rijksmuseum

Kostymeball endte fatalt

I 1393 holdt Isabella, den franske kong Karl 6.s dronning, et stort maskeradeball på slottet sitt i Paris.

Kveldens høydepunkt var et danseopptrinn fremført av seks riddere forkledd som lodne villmenn. Villmannsdansen var på den tiden et vanlig symbol på dristig løssluppenhet.

Men det muntre opptrinnet endte fatalt. For å få den kunstige pelsen til å sitte fast på riddernes kostymer var lerretsdressene deres smurt inn med harpiks. Da kongens bror, hertugen av Orleans, med en fakkel i hånden, ved et uhell kom til å dytte til en av danserne, antente den brannfarlige harpiksen.

Brannen spredte seg raskt, og fire av de opptredende brant i hjel.

Kongen selv ble også forbrent. For å overraske gjestene hadde han forkledd seg som villmann og i hemmelighet sluttet seg til de andre danserne.

ROLLESPILL TIL MILLIONER

Versailleslottet, Speilsalen, Ludvig 14.

Speilsalen var ennå ikke oppført i 1664, men dannet rammen om mange av Ludvig 14.s senere ekstravagante fester.

© Shutterstock

Solkongens temafest overgikk alt

I 1664 bestemte Frankrikes festglade konge, Ludvig 14. – bedre kjent som Solkongen bestemte ) – seg for å holde en ball som skulle overgå alt annet.

Festlighetene fant sted i parken rundt kongens jaktslott i Versailles og varte fra 7. til 13. mai.

For å underholde de 600 gjestene tok festen form av et rollespill. Kongen selv spilte hovedrollen som fangen på en fortryllet øy, og alle de andre gjestene spilte med.

Rollespillet omfattet blant annet en mer enn syv meter lang gullkaret, hester med seletøy dekorert med gull og edelstener, opptrinn med hyrder og hyrdinner, ballettdans og fyrverkeri. En bjørn, en elefant og en kamel deltok også i forestillingen.

Som festens høydepunkt bortførte en hvalfigur ved hjelp av en mekanisk innretning heltinnen i rollespillet tvers over en kunstig innsjø i palassets park.

VANVITTIG ETEGILDE

Manchu Han, Xuanye, Kangxi-keiseren

Keiser Kangxis omfattende meny er blitt gjenskapt på et tablå i Tao Heung-museet i Hongkong.

© Cara Chow (Charlotte1125)/Wikimedia Commons

Keiseren feiret fødselsdag med grisehjerne og sjøpølse

Våren 1714 fylte den kinesiske keiser Kangxi 60 år. For å feire dagen og demonstrere sin makt og rikdom inviterte keiseren alle betydningsfulle menn over 65 år til et enormt etegilde. Totalt deltok nesten 3000 menn, som hver fikk servert minst 108 retter.

Blant delikatessene var grillet ape, sjøpølse, bresert bjørnepote, pattegris og dampet kamelpukkel. I tillegg var det supper kokt på grisehjerne, silkeormer og skilpadde.

De enkelte ingrediensene var nøye utvalgt. For eksempel var pattegrisene fetet opp på havregrøt. Det ble bare brukt forpotene til en bjørn skutt om høsten, da fettinnholdet her var høyest og smaken best.

Den overdådige menyen ble legendarisk i Kina og etterlignes nå av kinesiske restauranter rundt om i verden – om enn i mindre skala.

FUGLER PÅ HODET

Salvador Dali, Surrealisme, kjaeledyr

Den surrealistiske maleren Salvador Dalí var selvskreven som gjest ved Rothschild-familiens absurde ball.

© Library of Congress

Krøsuser inviterte til absurd ball

«Dress, lang kjole og surrealistisk hodebekledning.» Dette var kleskoden da den styrtrike Marie-Hélène de Rothschild inviterte til ball på familiens slott i Frankrike i desember 1972.

Invitasjonen var skrevet speilvendt som et tegn på at noe helt uvanlig ventet gjestene.

Festen levde opp til selv de villeste forventninger. Servitører iført kattekostymer serverte maten, som ble anrettet på nakne utstillingsdukker.

Bordet var pyntet med roser og utstoppede skilpadder, og tallerkenene var dekket med pels.

Blant gjestene var skuespilleren Audrey Hepburn, som kom med et fuglebur med utstoppede fugler på hodet. Blant andre surrealistiske hodebekledninger var et elghode med gevir og en enorm maske med en collage av Leonardo da Vincis Mona Lisa.