Photo12/7e Art/Warner Bros Television
Venner TV-serie

Derfor ble "Venner" symbolet på 90-tallet

"Friends" er ikke bare verdens mest populære komiserie, den er også så full av 90-tallsmote og popkultur at den fungerer som en perfekt tidskapsel. Men ikke alle er like fornøyde med seriens skildring av 90-tallet.

Den amerikanske komiserien "Venner" gikk på TV-skjermene fra 1994-2004 og var et kulturelt fenomen i store deler av den vestlige verden. Og selv om serien varte langt inn på 00-tallet, blir den i dag sett på som et uttrykk for det gode liv på 90-tallet.

De seks vennene Joey, Phoebe, Ross, Chandler, Monica og Rachel var svært forskjellige, men vennskapet førte dem sammen. Når millioner av spesielt unge TV-seere så komiserien, kunne de ofte finne minst én personlighet blant de seks som de kunne identifisere seg med.

Seriens første sesong er snart 30 år gammel, men "Venner" har aldri mistet sin popularitet, og det anslås nå at den har blitt sett mer enn 100 milliarder ganger til tross for at den er et utpreget produkt av sin tid - eller kanskje nettopp derfor.

Her får du tre grunner til at "Venner" representerer det perfekte mikrokosmos av 90-tallet.

1. Nittitallets sjargong

"How YOU doin'?" og "We were on a break!". "Friends" var spekket med 90-tallslingo og påvirket til og med tiårets språklige fraser og uttrykk.

Det mest seiglivede og fortsatt mye brukte begrepet er nok "The Friend Zone", som beskriver den uønskede tilstanden det er å bli oppfattet som en venn av en som man egentlig ønsker et romantisk forhold til.

Uttrykket dukker første gang opp allerede i sesong 1, episode 7 ("The One with the Blackout").

Se Joey beskrive hvordan Ross har havnet i "The Friend Zone":

Video

2. Moten

Fra magebluser og miniskjørt til gutter i V-hals og fargerike skjorter. På mange måter er det å se på klærne i "Venner" som å se inn i et klesskap fra 90-tallet. Spesielt denim av alle slag er å se overalt. Fra cowboyvesten til den rippede jeansen som bare skriker 1990-tallet.

Menn, men spesielt kvinner, går ofte i fargerike, rutete klær, noe som ble populært med grunge-bølgen tidlig på 90-tallet - en sjanger innen alternativ rockemusikk som hyllet det uperfekte, slitte og alternative.

Fargene er spesielt iøynefallende i "Venner", og allerede den gang var de oppsiktsvekkende. For eksempel Ross' blå blazer over en knallgul t-skjorte i femte sesong, som ble så ikonisk at den ble brukt i sketsjeshowet "Saturday Night Live" i parodier på "Venner".

Sjekk ut noen av de beste 90-tallsklærne fra serien:

Video

3. Humoren

Den alltid sarkastiske Chandler Bing er trolig det beste eksempelet på 90-tallshumor i TV-serien.

90-tallet var sarkasmens og ironiens gullalder. Overdrivelser, underdrivelser, selvmotsigelser og absurde utsagn, ofte sagt tørt og uten å blunke, vant innpass blant annet med den berømte komikeren Jerry Seinfeld, som skapte en av 90-tallets andre store komiserier i USA, "Seinfeld" (1989-1998). Sarkasme som ungdomshumor så vi også i filmer som "Wayne's World" (1992) og "Clueless" (1995) - men ingen var så kjent for det som Chandler fra "Venner".

Bare tonefallet hos skuespilleren Matthew Perry kunne få publikum til å gaple selv av de mest tørrvittige kommentarer.

Sarkasmen og ironien overlevde 90-tallet, men ikke alle deler av humoren i "Venner" har holdt seg like godt. Den hyppige "fat-shamingen" av Monica, som så å si alle karakterene bidro med, ville utvilsomt ha blitt oppfattet som krenkende i dag. Men på 90-tallet mente mange at man hadde rett til å komme med slike uttalelser i "helsens" navn.

Sjekk ut noen av Chandlers beste sarkastiske kommentarer:

Video

Seriens skildring av 90-tallet har blitt kritisert fra flere hold

Det er imidlertid ikke alt i "Venner" som viser 90-tallet slik det var.

Da serien først kom på TV-skjermene, ble den kritisert for å skape et glansbilde av livet i New York, der så godt som alle var unge, hvite og hadde et godt sikkerhetsnett rundt seg. Det er faktisk svært få svarte eller latinamerikanere i serien, og bare i mindre roller.

På den måten er ikke serien noe godt bilde på det multikulturelle New York - men den er et godt bilde på hvordan amerikanske komiserier på 90-tallet ofte var nesten fullstendig raseoppdelt. Såkalte "black sitcoms", der nesten alle rollene gikk til svarte skuespillere, var også svært populære, f.eks. "Rap Guy in LA" (1990-96).

Etter å ha avfeid kritikken i årevis, endret skaperen av serien, Marta Kauffman, holdning i 2022 og ba om unnskyldning for mangelen på mangfold i serien, noe hun innrømmet at hun var "flau over".

Serien har også blitt kritisert for å skildre et altfor enkelt liv for de seks vennene. Joey er skuespiller med begrenset jobb, og Rachel er servitør. Likevel har de råd til å bo i gigantiske leiligheter midt i New York, en av verdens dyreste byer. Og de har sjelden noen form for pengeproblemer.

I det store og hele er "Venner" en ganske effektiv tidsreise hvis du ønsker å bli transportert tilbake til 90-tallet - og få deg en god latter underveis.