AFP/Scanpix

Fabergé-egg var en konge verdig

Gullsmedene fikk sin første verdensstjerne på slutten av 1800-tallet da Peter Carl Fabergé begynte å lage juvelbesatte påskeegg til den russiske tsaren. I løpet av få år ble de overdådige eggene så populære at konger stilte seg i kø for å få fingrene i Fabergés kostbare mesterverk.

Fabergé-egg ble laget på et år

Fremstillingen av hvert påskeegg var en langvarig prosess som krevde flere hundre spesialister. Carl Fabergé deltok ikke i det praktiske arbeidet, men kom med ideene.

Fabergé designet nye egg

Carl Fabergé var firmaets hjerne, men det praktiske arbeidet sto fagfolk for. Når Fabergé kom med forslag til et nytt egg, laget designere tegninger og modeller som ble sendt ut til firmaets verksted.

Oppfinnsomhet drev verket

I verkstedet arbeidet rundt 500 gullsmeder, juvelslipere, emaljører og malere. Hvis Fabergés ideer ikke lot seg realisere med eksisterende metoder, forlangte han at spesialistene fant opp nye, avanserte teknikker.

Fabergé selv eksperimenterte med fargeskalaen og utviklet over 140 nye farger. Dessverre gikk oppskriftene og teknikkene hans tapt under revolusjonen i 1917.

Fabergé-egget ble levert personlig

Når et påskeegg omsider var ferdig, ble det i dagene før påske presentert for tsaren av Fabergé selv. Imens ventet arbeiderne på verkstedet engstelig og spent på at mesteren skulle komme tilbake og meddele at egget var mottatt med tilfredshet.

Egg setter salgsrekord

Da Fabergés Rothschild-egg ble lagt ut på auksjon i 2007, ble det tidenes dyreste russiske gjenstand.

Men prislappen på 90 millioner kroner var småpenger i forhold til det en anonym kjøper i 2014 måtte ut med for det såkalt tredje keiseregget. Her stoppet budrunden på 200 millioner kroner.

Mannen bak eggene:: Peter Carl Fabergé

Juveléren Peter Carl Fabergé ble i 1885 kontaktet av den russiske tsar Aleksander 3., som ville gi sin kone en spesiell påskegave.

Fabergé skapte et gullegg som vakte så stor begeistring at tsaren hvert år bestilte et nytt egg. Sønnen, Nikolaj 2., videreførte tradisjonen.

Fabergés navn spredte seg, og flere europeiske kongehus ble hans kunder. Men suksessen fikk en brå slutt da bolsjevikene kom til makten i 1917.

Fabergés firma ble nasjonalisert, og mesteren måtte flykte til Sveits, der han døde i 1920. I alt lagde

Fabergé rundt 50 egg til tsaren, hvorav 43 stadig fins. Ti er utstilt i Kreml i Moskva.

© AKG/Scanpix