Walt Disney-studioene har skapt noen av historiens mest populære filmer.
Underveis har teknologien utviklet seg, og blyanttegningene har blitt erstattet av dataanimasjon. Noen filmer har vært store suksesser, mens andre har blitt skuffelser og økonomiske tilbakeslag.
Denne oversikten i ni deler tar for seg triumfene og fiaskoene i Disneys historie, fra Mikke Mus i Steamboat Willie til de sterke kvinnene som tar hovedrollen i snøeventyret Frost.
MIKKE MUS (“STEAMBOAT WILLIE”)

I årene 1929-1946 var det Walt selv som leverte stemmen til Mikkes nervøse "he-he-he"-falsett.
1928: Mikke med lyd ble en hit
Lydfilmen hadde kommet til verden i 1927, og året etter brukte Disney lyden til å få sitt store gjennombrudd med Mikke Mus. Musen var sjarmerende og elskelig, men stum i de to første filmene, som ikke ble noen suksess. Det var først da Disney satte lyd på sin tredje Mikke Mus-film, "Steamboat Willie", at den ble en megahit.
VIDEO: Se tegnefilmen “Steamboat Willie”
"SNEHVIT OG DE SYV DVERGENE"

Barnestjernen Shirley Temple overrakte Walt Disney en vanlig Oscar og syv små - en for hver dverg.
1937: Disney vant sju små Oscar-priser for Snehvit
Filmen "Snehvit og de syv dvergene" var revolusjonerende. I tillegg til å være verdens første tegnefilm i spillefilmlengde, arbeidet Disney mye med fargeleggingen slik at filmen fikk et svært gjennomført, eventyrlig og naturalistisk bakgrunnsdesign. Disney ble tildelt en æres-Oscar to år etter premieren for å ha laget et "nyskapende" og "banebrytende" verk.
“FANTASIA”

Disney-studioet tapte nesten 1 mill. dollar på filmen "Fantasia".
1940: "Fantasia" ble en stor flopp
Med "Fantasia" ønsket Disney å skape et enda større kunstverk enn "Snehvit". Han ville visualisere klassisk musikk, og til toner av Beethoven, Bach og Tsjaikovskij danset blomster og skyer omkring. Musikken var i stereo - for første gang i en kommersiell film. Selv om Mikke Mus var med som trollmannens lærling, ble filmen en fiasko. Publikum ville ha mer action og holdt seg borte.
“DUMBO”

Det var ikke før 2. verdenskrig tok slutt i 1945 at "Dumbo" ble vist på europeiske kinoer.
1941: Dumbo kom sent til Europa
Enkelt og billig - det var kriteriene for å lage "Dumbo", for Disney-studioet hadde fått en økonomisk lusing for "Fantasia" og fordi det europeiske markedet var stengt etter utbruddet av [2. verdenskrig] (https://historienet.no/krig/2-verdenskrig/andre-verdenskrig-opptakten-forlopet-og-slutten). Resultatet ble at historien om den søte elefanten med de store ørene bare var 64 minutter lang, men med humor og sjarm vant den både kritikernes og publikums hjerter.
VIDEO: Se traileren til “Dumbo”
“ALICE I EVENTYRLAND”

Da den kom ut i 1951, tjente Disneys Alice i Eventyrland inn 600 000 dollar mindre enn det hadde kostet å lage den.
1951: Ingen likte Alice i Eventyrland
Det ble en dundrende fiasko for Disney da de skulle lage tegnefilm av Lewis Carrolls "Alice i Eventyrland". Det amerikanske publikumet kjente ikke den britiske barneboken, og det absurde universet slo ikke helt an. Samtidig var britene rasende over at Walt Disney etter deres mening hadde ødelagt den britiske klassikeren.
“HUNDRE OG EN DALMATINERE”

Filmens skurk, Cruella de Vil, drømmer om å lage pelsfrakker av de søte små dalmatinervalpene.
1961: Ny teknologi ga liv til 101 dalmatinere
Med "Hundre og en dalmatinere" tok Disney i bruk den nye Xerox-teknologien. Tidligere ble alle tegninger overført med blekk til celluloidark av ink girls, men nå var det mulig å spare dette arbeidet ved å fotokopiere tegnerens streker direkte over på de gjennomsiktige cels. Hundefilmen ble en stor suksess og reddet Disney etter at han hadde tapt en formue på "Tornerose" noen år tidligere.
“MESTERDETEKTIVEN BASIL MUS”

Datamaskinen gjorde for alvor sitt inntog i produksjonen av Disney-filmer fra midten av 1980-årene.
1986: Basil Mus var dataanimert
"Mesterdetektiven Basil Mus" var den første tegnefilmen der Disney-studioet gjorde utstrakt bruk av dataanimasjon. Datamaskinene overtok en del av tegnearbeidet og skapte f.eks. den lange forfølgelsesscenen inne i Big Bens urverk, der perspektivet hele tiden skifter og bakgrunnen er i konstant bevegelse.
VIDEO: Se forfølgelses-scenen i Big Ben:
“LØVENES KONGE”

"Løvenes konge" ble produsert med digital surroundlyd, noe som skapte en helt ny dybde i filmens lydunivers.
1994: “Løvenes konge” fant melodien
Med "Løvenes konge" slo Disney fast at de magre årene på 1970- og 1980-tallet var over. Filmen om unge Simbas vei til å bli konge over løvene hadde ikke bare en fantastisk historie, men også et fabelaktig soundtrack komponert av Hans Zimmer og med sanger av Elton John. Soundtracket er fortsatt det mest suksessrike for en animasjonsfilm.
VIDEO: Se traileren til “Løvenes konge”
“FROST” (“FROZEN”)

Siden premieren i 2013 har Disney solgt "Frost"-produkter for mer enn 100 mrd. dollar.
2013: "Frost" satte sterke kvinner i forgrunnen
I nyere tid har Disneys kvinnelige hovedpersoner gått fra å være vakre jomfruer i nød til sterke kvinner som tar saken i egne hender. Megasuksessen "Frost" er et godt eksempel på dette - i filmen tar hovedpersonene Anna og Elsa skjebnen i egne hender. Målt i inntekter var "Frost" tidenes hittil største animasjonsfilmsuksess, men den ble overgått av oppfølgeren "Frost 2" (2019).