Anmeldelse: Dramaet på Bridge of Spies - spionbroen
Steven Spielberg har lagd en fengslende spenningsfilm om en av den kalde krigens viktigste hendelser, spionutvekslingen i Berlin i 1962.

Tom Hanks spiller den rettskafne advokaten James Donovan i Bridge of Spies.
Spionutveksling på Glienicke Brücke
Hvis den kalde krigen hadde en adresse, var det Glienicke Brücke. Stålbroen fra 1907 knytter Berlin og Potsdam sammen, og siden 1960-tallet har den vært kjent som Bridge of Spies - spionbroen - et av bindeleddene mellom Øst- og Vestblokken.
Utallige romaner, filmer og tv-serier skildrer hvordan stormaktene byttet spioner på broen – tilsynelatende alltid i tåke og med nervene i helspenn.
Alle filmene gir inntrykk av at spionutvekslinger på broen skjedde nærmest hver måned, men det stemmer ikke. I realiteten skjedde det bare tre ganger. Og første gang var i 1962 da USA utleverte den sovjetiske spionen Rudolf Abel i bytte mot spionflygeren Gary Powers.
Det er nettopp denne epokeskapende hendelsen som mesterregissøren Steven Spielberg ville skildre. For hvordan kunne en slik byttehandel i det hele tatt komme i stand mellom to supermakter som på det daværende tidspunktet knapt var på talefot?
USAs atomhemmelighet ble stjålet
Forhistorien: I 1957 pågrep FBI en beskjeden fyr med mange navn – William Fischer, Emil Robert Goldfus, og Martin Collins. I dag er han kjent som Rudolf Abel, KGB-agenten kom til USA etter andre verdenskrig for å etablere et spionnett i USA.
Abels folk samlet blant annet teknisk informasjon om den nyutviklede atombomben og saboterte med det amerikanernes våpenteknologiske forsprang.
Pågripelsen av Abel utløste lynsjestemning i USA. Folk flest mente at han burdes henges på stedet. Så galt gikk det ikke, og da rettssaken mot Abel ble innledet, hadde han advokaten James Donovan å støtte seg til.
Som oppnevnt forsvarer var det egentlig bare Donovans jobb å gi rettsoppgjøret et skjær av legitimitet. Ingen regnet med at advokaten skulle engasjere seg i oppdraget som om det gjaldt å redde en uskyldig amerikansk klient.
Etter en utrettelig innsats fikk han snudd en sikker dødsdom til en lengre fengselsstraff. Et av Donovans argumenter gikk ut på at det kunne være greit for USA å ha en levende spion å bytte med dersom Sovjet skulle slå kloen i en tilsvarende amerikansk.