Mer gjetning enn solide fakta
«Oslo» inviterer seeren bak lukkede dører på Borregaard hovedgård i Sarpsborg, hvor møtene fant sted.
På papiret er det en interessant idé å zoome inn på det diplomatiske arbeidet som gikk forut for den historiske avtalen. Problemet er bare at skildringen av forhandlingene i seg selv er mer basert på gjetting enn fakta. Emnet er så eksplosivt at det i årevis har blitt holdt hemmelig nøyaktig hva som skjedde.
I 2001 skulle den norske historikeren Hilde Waage skrive en detaljert gjennomgang av Norges rolle under forhandlingene og få tilgang til alt klassifisert materiale i Det norske utenriksdepartementet.
Til hennes store forbauselse fantes det ikke så mye som et papirark fra perioden januar til september 1993, da møtene fant sted. Arkivene var som støvsugd, og det er faktisk fortsatt bare de involverte partene som vet hva som foregikk ved forhandlingsbordet.
Regissør Bartlett Sher og manusforfatter J.T. Rogers innrømmer også at det er snakk om et «fiksjonalisert» forsøk på å gjengi hendelsene.
Til forsvar for filmen handler «Oslo» om menneskene som deltok i forhandlingene, og avstår fra å finne opp mange nye skikkelser. Juul og Rød-Larsen som omdreiningspunkt er også interessant og heller ikke mislykket, fordi paret var årsaken til at de hemmelige møtene kom i stand.
Men selve forhandlingene, som fyller stort sett hele filmen, har ikke stor rot i virkeligheten – annet enn at vi vet at de fant sted.
Det merkes tydelig at filmen er basert på J.T. Rogers’ tre timer lange stykke «Oslo». Filmen føles som et kammerspill, og vi kommer sjelden vekk fra gården, hvor bølgene til tider går høyt mellom partene.
Vi får aldri vite hvorfor nettopp Mona Juul og Terje Rød-Larsen blir vertskap for forhandlingene. Vi får faktisk ikke vite noe om det norske ekteparet. Deres bakgrunn, personligheter og motiver kommer aldri virkelig frem i lyset. De ender nesten opp som statister i sitt eget politiske teater.
Det ville vært mer nærliggende å beskrive hva disse forhandlingene faktisk betydde for innbyggerne i Israel og Palestina. Noe som også kunne gitt filmen historisk tyngde – i stedet for å være ren gjetning – men det skjer svært sjelden. Den fem år lange intifadaen, som gikk forut for møtene i Oslo, og som kostet over tusen mennesker livet, blir f.eks. bare nevnt med noen få ord. Derfor er det vanskelig å få en følelse av hvor mye som står på spill bak de lukkede dørene på gården.
Kjedelig kammerspill uten tyngde
Den israelske juristen Joel Singer spilte en avgjørende rolle under de hemmelige forhandlingene i Oslo. Da han hadde sett teaterforestillingen som HBO-filmen «Oslo» er basert på, var han hensynsløs i sin kritikk:
«Selv om de hevder at stykket er basert på omfattende research, er det praktisk talt ingen sammenheng mellom det du ser på scenen, og det som faktisk skjedde i virkeligheten», sa han.
Men det er ikke filmens eneste forbrytelse. «Oslo» reduserer de historiske forhandlingene mellom Israel og Palestina til et kjedelig kammerspill uten politisk eller historisk dybde, og det er den komplekse konflikten i Midtøsten ærlig talt ikke tjent med.