Casanova er ikke autentisk

Filmkontrollen: Casanova I 1753 lekte Casanova katt og mus med inkvisisjonen­ – helt til han plutselig forelsket seg.

Heath Ledger­ spiller­ den legendar­iske levemannen Casanova.

Var inkvisisjonen ute etter Casanova?

Ja. I selvbiografien forteller den italienske levemannen at han hadde en romanse med to nonner – ikke et helt kloster, slik filmen antyder. Han blir dømt for blasfemi og satt bak lås og slå i det beryktede fengselet under blytaket på det gotiske Doge-palasset i Venezia. I virkeligheten klarte han å bryte seg ut av cella og gjennomføre en spektakulær flukt over byens tak. I filmen blir flukten brukt i en annen sammenheng. Han var imidlertid aldri i nærheten av å bli dømt til døden slik han blir i filmen.

Fantes Francesca Bruni?

Nei. Casanovas motstykke i filmen er en fiktiv person. Trekantdramaet om henne og forloveden, den fete rikmannen Paprizzio, er oppdiktet.

Virkelighetens Casanova (1725–1798) etterlot seg mange uekte barn og stor gjeld.

Hadde Casanova en trofast tjener ved navn Lupo?

Det er ingenting som tyder på det. Personen er tatt fra Casanovas fiktive motstykke Don Juan. I Mozarts opera “Don Giovanni” blir den utspekulerte tjeneren kalt Leporello, som på sin herres vegne førte en utførlig og lang liste over hans elskerinner.

Fløy Casanova i luftballong?

Nei. Den romantiske luftturen over det vakre og datakonstruerte Venezia i slutten av filmen kan umulig ha funnet sted. Den første kjente ballongturen med passasjerer fant først sted 30 år senere, da de franske Montgolfier-brødrene sendte en “bemannet” ballong i luften i 1783. Om bord var en sau, en hane og en and. Ballongen fløy i åtte minutter.