Elizabeth – The Golden Age er ikke nøyaktig

Filmkontrollen: Elizabeth I 1580-årene kjempet Englands dronning Elisabet for å beholde tronen. Fienden var spanskekongen, som ville invadere England, og de engelske katolikkene som konspirerte for å innsette en trosfelle på tronen.

Francis Walsingham (i midten) var en av Elisabets nærmeste medarbeidere. Han arbeidet som spionsjef for dronningen og nøstet opp flere komplotter mot henne.

Var Elisabet forelsket i Walter Raleigh?

Både ja og nei. Hun var betatt av den unge eventyreren, men filmen skildrer ikke forholdet deres korrekt. Raleigh var 19 år yngre enn Elisabet, og Elisabet søkte ikke et fysisk forhold til ham. Derimot oppfordret hun flere av hoffdamene sine til å ha affærer med ham.

Var katolikkene så brutale som de fremstilles i filmen?

Nei. Blant filmens mange historiske feil er den verste at filmen konsekvent fremstiller protestantene som tolerante og rettferdige, og katolikkene som fanatiske og konspirerende.

Også dronning Elisabets regime torturerte og drepte katolikker på grunn av troen deres, selv om dronningen var mer tolerant enn sin far Henrik 8. Overalt i Europa ble katolikker og protestanter brutalt forfulgt, og den ene siden sto ikke tilbake for den andre i grusomhet. Religionsstridighetene var heller ikke årsaken til Filip 2. av Spanias angrep. Filip angrep primært øyriket for å bekjempe engelskmennenes piratvirksomhet og svekke støtten deres til det spanskstyrte Nederland.

Elisabet 1. (1533-1603) styrte landet i 44 år. I hennes regjeringstid ble øyriket en av Europas største sjømakter - en posisjon England brukte til å bygge ut koloniene i Nord-Amerika.

Reddet Walter Raleigh England fra den spanske armada?

Nei, Elisabets rådgiver Walter Raleigh ledet ikke de engelske brannskipene rett inn i klyngen av den spanske armadaens skip, slik filmen fremstiller det.

Under kampene mot den spanske armada var Raleigh faktisk ikke til sjøs i det hele tatt. I stedet organiserte han det engelske forsvaret på land.

Den spanske armada sank ikke i et inferno av flammer, slik det blir skildret i filmen. De engelske brannskipene tente bare på svært få spanske skip, men angrepet fikk armadaen til å spres i panikk. En kraftig storm splittet skipene i den spanske flåten, og engelskmennenes små, raske skip kunne deretter angripe de isolerte spanske fartøyene og jage dem opp i Nordsjøen

Likevel klarte de bare å senke 50 av spanjolenes i alt 130 skip.