Finding Neverland forandrer fakta

Filmkontrollen: Finding Neverland Forfatteren Barrie møter fire brødre og deres mor, enken Sylvia, og dikter dermed opp historien om Peter Pan.

Forfatterens lek med en søskenflokk inspirerte ham til å skrive teaterstykker om Peter Pan og Ønskeøya. Virkelighetens Peter døde alkoholisert og ulykkelig.

Var det brødrene som ga Barrie ideen til Peter Pan?

Ja, på en måte. Filmen har presset et forløp på 13 år ned til ett år og endret en del fakta. Barrie fortalte opprinnelig historiene om Peter Pan til de to eldste brødrene. Fortellingene handlet ofte om de to guttenes lillebror Peter og hans fantastiske eventyr med pirater og indianere. I virkeligheten var det fem brødre i stedet for fire. Den yngste er ikke med i filmen.

Var Sylvia enke?

Nei. Guttenes far Arthur døde først i 1906, omtrent to år etter premieren på Barries skuespill i desember 1904.

Barrie møtte Sylvia under en middag – ikke i parken, slik filmen hevder.

Tok Barrie guttene til seg da moren døde?

Ja, uoffisielt adopterte han alle fem ettersom Sylvia gjorde ham til barnas verge i sitt testamente. Ifølge forfatteren A. Birkin, som har skrevet en anerkjent biografi om forfatteren, var en annen egentlig utpekt, men Barrie forfalsket testamentet. To av guttene døde unge. Forholdet til de andre ble forverret, Barrie strøk dem fra testamentet – det ble et hardt slag for den alkoholiserte Peter, som begikk selvmord i 1960.