Flags of Our Fathers gir oss den ekte historien

Filmkontrollen: I februar 1945 ble et av de blodigste slagene under andre verdenskrig utkjempet på stillehavsøya Iwo Jima. Filmen Flags of our Fathers forteller om seks menn som fikk avgjørende betydning for USAs innsats i krigen.

Var slaget på Iwo Jima så blodig?

Ja!

Bare 1083 av de 20 700 japanske soldatene på øya overlevde, mens 6821 av 70 000 amerikanere mistet livet.

Allerede i løpet av den første uka inntok amerikanerne Suribachi-fjellet – øyas høyeste punkt. Da slaget var slutt, ble et av de mest berømte fotografiene fra andre verdenskrig tatt der.

Fordi keiserens soldater hadde forskanset seg i et enormt system av underjordiske tunneler, trakk kampene ut og ble usedvanlig blodige. Invasjonen av Iwo Jima, som ligger i Ogasawara-øygruppen 1080 km fra Tokyo, var et viktig skritt for amerikanerne på veien mot den forventede invasjonen av det japanske fastlandet.

🎬 Se traileren for Flags of Our Fathers:

Video

Var fotoet arrangert?

Nei!

Det gikk et hardnakket rykte om at krigsfotografen Joe Rosenthal, som vant en Pulitzerpris for fotoet, hadde iscenesatt flaggheisingen.

Ryktet skyldtes for det første at Rosenthal hadde fortalt en reporter at ett av hans andre bilder av marinesoldater foran Stars and Stripes var arrangert, nemlig det såkalte "Gung-Ho" fotoet. Det hadde reporteren feilaktig trodd var det mer kjente Iwo Jima-fotoet av selve flaggreisingen.

Mount Suribachi kneiser 169 meter over den sørvestlige enden av Iwo Jima, en øy på størrelse med Tromsøya. Klippemassivet var sterkt befestet med et nettverk av stillinger som var forbundet via tunneler.

© Phan Lee McCaskill / Wikimedia Commons

For det andre skyldtes ryktet at flagget på Iwo Jima var det andre som ble heist på toppen av Mount Suribachi den dagen. Tidligere hadde andre marinesoldater satt opp et mindre skipsflagg – det første flagget reist av amerikanske styrker på japansk grunn under krigen.

Men marineinfanteriets offiserer ville ha opp et større flagg som kunne ses tydelig fra alle sider av Iwo Jima. Det flagget fanget Rosenthal med sitt kamera da det ble reist – men selv om det var det andre flagget som ble reist, var situasjonen hverken iscenesatt eller instruert. Bildet ble tatt i all hast, nesten som en refleks.

🎬 Se Joe Rosenthal fortelle om flaggreisingen:

Video

Fikk bildet betydning for krigsstemningen i USA?

Ja!

Allerede dagen etter at det ble tatt, ble det slått opp på forsidene i hele USA. Da president Franklin D. Roosevelt så det, bestemte han at det skulle brukes til reklame for den forestående innsamlingen av midler til krigen. Han beordret soldatene på bildet hjemkalt.

Bare tre av de seks overlevde kampene. De ble mottatt som krigshelter og brukt til å ta oppmerksomheten bort fra tapene i Stillehavet. Med disse mennene som frontfigurer ble det samlet inn 23,3 milliarder dollar – dobbelt så mye som forventet.

Filmen fremstår som veldig realistisk, helt ned til den minste detalj. Legg bl.a. merke til flagget på de to bildene.

© Paramount Pictures / Warner Bros.

Hvem var Ira Hayes?

Han var den mest berømte av de seks. Hayes var med på å plante flagget på fjelltoppen og står ytterst til venstre på fotografiet. 24. januar 1955 ble han funnet død, trolig etter å ha drukket seg i hjel. Hans tragiske livshistorie ble siden gjenstand for flere filmer og LaFarges sang “The Ballad of Ira Hayes”, som både Johnny Cash og Bob Dylan gjorde innspillinger av.