Homoseksuell TV-stjerne diktet opp koner

På TV avslørte Raymond Burr den ene løgnen etter den andre – i virkelighetens verden skjulte han sannheten om seg selv.

Raymond Burr, Perry Mason

Raymond Burr fortalte løgnen om de døde konene til Barbara Hale, som spilte Perry Masons moderlige sekretær.

© Cowles Communications, Inc.; photograph by Robert Vose/Wikimedia Commons

I nesten to tiår fulgte TV-seere verden over med når advokaten Perry Mason (1957–1966) og detektiven i rullestol, Robert T. Ironside (1967–1975), sendte forbrytere bak lås og slå. Begge TV-rollene ble spilt av skuespilleren Raymond Burr.

I 1956 fikk Burr rollen som Perry Mason etter at Erle Stanley Gardner, forfatteren av de populære krimromanene om Mason, hadde sett prøveopptakene med Burr.

«Det er Perry Mason!» utbrøt forfatteren begeistret.

Hver TV-premiere ble fulgt av 30 millioner amerikanere, og den folkekjære Burr fikk 3000 fanbrev i uken – de fleste fra kvinner.

Mange av brevene inneholdt ekteskapsforslag, for kvinnene hadde lest ukebladenes historier om Burrs tragiske liv: at han bodde alene etter å ha mistet to koner og en sønn.

Burr førtalte at den første konen, Annette Sutherland, døde i en flyulykke under 2. verdenskrig. Deres ti år gamle sønn Michael døde av leukemi.

I 1959 fortalte Burr at han hadde mistet sin andre kone, Laura Andrina Morgan.

«Jeg giftet meg med en ung kvinne fordi hun hadde kreft. Hun ville så gjerne bli gift før hun døde», sa han.

Raymond Burr, Ironside

En mengde vakre kvinner i TV-serien Ironside skulle avlive ryktene om at Raymond Burr var homofil.

© NBCUploaded/Wikimedia Commons

Homoseksualitet ble mislikt

Virkeligheten var imidlertid en ganske annen: Burr var homofil, og av frykt for å få karrieren ødelagt hadde han fabrikkert de avdøde konene for å skjule sin seksualitet.

Sannheten holdt på å komme ut i 1960. Under innspillingen av Ironside la flere av personene på settet merke til at Burr holdt selskap med en yngre mann – selv om skuespilleren Robert Benevides ikke var med i serien.

Burr punkterte alle ryktene ved å la Benevides bli medprodusent.

Over tid ble homofili mer akseptert, og da Burr døde i 1993, gikk stjernens formue til Benevides. Burrs desperate løgner var avslørt.