Hvem er Oscar oppkalt etter?

Flere har gjennom tidene hevdet at de har navngitt filmprisen Oscar. Det har forårsaket en god del spekulasjon om navnets opprinnelse.

Flere har gjennom tidene hevdet at de har navngitt filmprisen Oscar. Det har forårsaket en god del spekulasjon om navnets opprinnelse.

BDS2006/Wikipedia

Oscar-statuetten fikk offisielt sitt velkjente navn i 1939, men opprinnelsen til navnet er svært omdiskutert.

Den mest utbredte teorien er at den lille gullstatuetten ble døpt av Margaret Herrick i 1931.

Hun var bibliotekar – og senere direktør – i organisasjonen Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som deler ut filmprisen, og skal ha uttalt at den skallede statuetten minte om hennes onkel Oscar da hun så den for første gang.

Senere skal det spøkefulle navnet ha spredt seg til kollegene og resten av organisasjonen.

Fortsatt tvil om navnets opprinnelse

Om Herrick ga navn til Oscar er ikke dokumentert. Det er derimot sikkert at navnet første gang sto på trykk i avisen New York Daily News i forbindelse med prisutdelingen i 1934.

Her skrev journalisten Sidney Skolsky at skuespillerinnen Katharine Hepburn «ikke var til stede for å motta sin Oscar».

Nesten 40 år senere – i 1975 – skrev Skolsky i selvbiografien sin at han fant på navnet Oscar natten etter prisfesten for å ta et oppgjør med Hollywood-elitens selvopptatthet og selvtilfredshet.

Skolsky ville sette de snobbete filmfolkene på plass ved å gi statuetten et jordnært og jovialt navn.

Valget falt på Oscar, som Skolsky husket fra en teaterforestilling der skuespillerne gjorde narr av en komisk figur med samme navn.

Kritikere av Skolsky bemerket imidlertid at Walt Disney under sin takketale ved prisutdelingen i 1934 – altså samme kveld som journalisten skulle ha funnet opp navnet – angivelig skulle ha kalt statuetten Oscar.

Ergo må navnet etter alt å dømme ha vært kjent før 1934.