Internet Archive & Shutterstock
The Power of Love

Hvem laget den første 3D-spillefilmen?

I 1922 hadde filmen «The Power of Love» premiere i Los Angeles. Regissøren trodde at filmen hans ville revolusjonere filmverdenen, men publikum var langt fra klar for 3D-teknologien.

Den 27. september 1922 var en broket skare av journalister og spesielt inviterte gjester vitne til en historisk begivenhet på Ambassador Hotel Theatre i Los Angeles i USA.

Mens de – iført et par spesielle briller – stirret opp på det store, hvite lerretet, åpenbarte historiens første 3D-spillefilm seg foran øynene deres.

Stumfilmen «The Power of Love» var et pompøst kjærlighetsdrama tatt opp med et kamera med to objektiver, som nettopp var blitt oppfunnet av filmens regissør og produsent, Harry K. Fairall.

Topp 3: De mest populære 3D-filmene

Siden den første 3D-spillefilmen i 1922 har film med tredimensjonale effekter hatt stor suksess på kinoene. De mest populære av dem har tjent inn svimlende summer. Listen omfatter både originale 3D-filmer og filmer som det senere er blitt laget 3D-versjoner av.

© Shutterstock

1. Avatar

År: 2009
Sjanger: Science fiction
Inntjening: Ca. 29,8 milliarder kr
Handling: En soldat blir sendt på et oppdrag på en fjern måne, hvor han forelsker seg i en av planetens beboere.

© Shutterstock

2. Jurassic World

År: 2015
Sjanger: Action / Science fiction
Inntjening: Ca. 17,5 milliarder kr
Handling: I en forlystelsespark med dinosaurer bryter det ut kaos da en genmodifisert hybrid-dinosaur sprer død og ødeleggelse.

© Shutterstock

3. The Avengers

År: 2012
Sjanger: Superheltfilm
Inntjening: Ca. 15,8 milliarder kr
Handling: Superheltene Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow og Hawkeye må samarbeide for å redde verden fra skurken Loki.

Når kinogjengerne hadde på seg de spesielle 3D-brillene, ville opptakene fra de to linsene skape en illusjon av dybde, noe som fikk filmen på skjermen til å virke tredimensjonal.

Faktisk var filmen så avansert at kinogjengerne selv kunne bestemme slutten ved å lukke enten det høyre eller det venstre øyet. På den måten avgjorde de om filmen skulle få en lykkelig eller tragisk slutt.

Filmen floppet på kino

Til tross for de store nyvinningene ble ikke premieren i Los Angeles noen stor suksess. Selv om filmen fikk gunstige anmeldelser i filmmagasinene, ville ingen andre kinoer vise den banebrytende filmen.

Året etter ble «The Power of Love» kjøpt opp av et distribusjonsselskap som solgte filmen til de amerikanske kinoene som en vanlig 2D-film med tittelen «Forbidden Love».

The Power of Love

Den første spillefilmen i 3D, «The Power of Love», hadde premiere i 1922.

© Internet Archive

Begge versjonene av filmen har siden gått tapt. Først tre tiår senere tok Hollywood for alvor til seg 3D da skrekkfilmen «Man in the Dark» hadde premiere i april 1953.

Denne gangen elsket kinogjengere teknologien, noe som fikk nesten alle filmstudioer til å produsere 3D-filmer, og 1950-tallet utviklet seg til 3D-filmenes gullalder.