Library of Congress & First National
Barnestjerner

Hvem var den første barnestjernen?

På 1920-tallet var Jackie Coogan verdens mest kjente barnestjerne og tjente millioner av dollar på filmene sine. Men da han omsider ble myndig, ventet en stygg overraskelse.

Elsie Leslie var bare fire år gammel da hun debuterte på de skrå bredder i New York i 1885 – og tok dermed også sine første skritt inn i en tilværelse som historiens første barnesuperstjerne.

Leslie viste seg å ha et ekstraordinært talent for skuespill som fikk selv hennes voksne kolleger til å misunne henne.

Til tross for alderen opptrådte hun i utallige store teateroppsetninger og utviklet seg til å bli en stjerne som ble overøst med fanbrev og gaver.

Da Leslie nådde tenårene, tok hun en pause fra livet som superstjerne, og selv om hun vendte tilbake som 18-åring, hadde hun mistet gnisten og nådde aldri tidligere høyder.

I stedet ble hennes plass som ung superstjerne overtatt av Jackie Coogan noen år senere. Der Leslie hadde trollbundet publikum på scenen, slo Coogan gjennom på det hvite lerretet.

Hans rolle som Charlie Chaplins følgesvenn i filmen The Kid i 1921 kastet Coogan hodestups inn i et stjerneliv der ansiktet hans ble satt på alt fra dukker, mynter og fløyter til peanøttsmør-glass.

VIDEO: Se Jackie Coogan i filmen The Kid

Video

Formuen ble ødslet bort

Da Coogan fylte 21 år i 1935 og endelig fikk tilgang til sparepengene sine, oppdaget han at moren og stefaren hans hadde brukt nesten alle pengene på dyre pelser, smykker og biler.

Av hans formue på ca. 900 millioner nåtidskroner var det bare ca. 53 millioner kr igjen.

Coogan tok sin mor og stefar til retten og endte opp med å få ca. halvparten av de resterende pengene.

Rettssaken satte søkelyset på barnestjernenes manglende rettigheter i Hollywood og førte til en ny lov i 1939 – kalt Coogan-loven – som slo fast at de små stjernene har rett til skolegang, fritid og en fast oppsparing.